Numărul autorizaţiilor de construire, în scădere

În judeţul nostru au fost eliberate, în luna aprilie a.c., 107 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (hoteluri, moteluri, pensiuni, case de vacanţă ş.a.), număr în scădere cu 31 la sută comparativ cu perioada similară din anul precedent, potrivit datelor Direcţiei de Statistică Prahova. Din totalul acestor autorizaţii, 32,7 la sută au fost solicitate de către prahovenii cu domiciliul în mediul urban.
Autorizaţiile eliberate pentru clădiri rezidenţiale din judeţul Prahova, în aprilie 2014, deţin o pondere de 3,2 la sută din totalul autorizaţiilor de acest tip eliberate la nivelul întregii ţări.

Aproape jumătate dintre IMM sunt decapitalizate

Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a declarat că “suma creanţelor blocate în procesul de insolvenţă, la nivelul IMM, se ridică undeva la 10 miliarde de euro, în condiţiile în care băncile au 5,4 miliarde de euro blocate în acest proces. Băncile înţeleg să ducă mai departe interesul acestor firme care au fost îngenunchiate de un proces extern lor. Pentru aceasta, este nevoie de eliminarea blocajelor financiare şi a arieratelor care lovesc în aceste companii”. Acesta a adăugat că dintre cele 430.000 de IMM existente la nivel naţional circa 200.000 sunt decapitalizate, deci băncile nu pot să-şi asume riscul să le crediteze, în contextul în care 130.000 de IMM sunt în insolvenţă, iar 86 la sută dintre companiile cu restanţe la bănci sunt în insolvenţă.

Specialişti din 15 ţări, prezenţi la FOREN 2014

Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei organizează, până pe 27 iunie, Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est-FOREN 2014, cu tema “Energia pentru mâine, de la viziune la realitate”. La acest eveniment participă peste 600 de specialişti din 15 ţări, lideri în domeniul energiei, reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale şi locale, factori de decizie din ţară şi străinătate, reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, dezvoltatori şi investitori. La sesiunea de deschidere, găzduită de Ateneul Român, au participat premierul Victor Ponta, Iulian Iancu – preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, Răzvan Nicolescu – ministrul delegat pentru Energie, Attila Korodi – ministrul Mediului, Yury Sentyurin- ministrul adjunct al Energiei din Rusia.