Gazele naturale se vor scumpi
Aplicarea dereglementării preţului gazelor naturale pentru populaţie va determina o scumpire a acestora cu 2 la sută, de la 1 iulie, şi cu 3 la sută începând cu data de 1 octombrie 2014. Însă, dacă importurile de gaze ruseşti vor fi mai mici, aceste majorări s-ar putea înjumătăţi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). După cum se cunoaşte, guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gazele naturale. În cazul populaţiei, aceasta beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţului gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu încă un an.
Indemnizaţiile în AGA la CEC şi EximBank, limitate
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a limitat indemnizaţiile reprezentanţilor instituţiei în AGA de la CEC Bank şi EximBank la câte o şedinţă, reducând semnificativ sumele plătite de cele două bănci cu capital de stat, care economisesc, astfel, circa o jumătate de milion de euro. Reprezentanţii statului în AGA de la băncile menţionate primeau pentru fiecare şedinţă o indemnizaţie echivalentă cu 25 la sută din leafa preşedintelui băncii, iar aceste şedinţe se convocau, de regulă, aproape lunar. Ordinul emis de Ioana Petrescu prevede posibilitatea aprobării unei a doua şedinţe AGA remunerate, în ultimele şase luni ale anului, dar numai dacă există motive întemeiate.
UE are rezerve de gaze de şist pentru 28 de ani
Uniunea Europeană are suficiente rezerve de gaze de şist pentru a fi independentă de livrările de gaze naturale ruseşti timp de 28 de ani, cu condiţia ca ţările membre să fie pregătite să le extragă. Pe de altă parte, potrivit analizei specialiştilor – care utilizează datele furnizate de Agenţia pentru Informaţii din Energie a SUA în cazul a 10 state europene – pe primul loc al acestui clasament figurează Suedia, ale cărei rezerve de gaze de şist îi pot asigura consumul intern timp de 250 de ani, urmată de Polonia, Bulgaria, Franţa şi Spania.
Totuşi, unele dintre statele europene, precum Franţa şi Bulgaria, au interzis extracţia gazelor de şist, în timp ce altele, precum Germania şi Olanda, au introdus moratorii.