Corespondenţă de la Bruxelles – Dan Luca
Nemulţumirile cu privire la măsurile de austeritate şi politicile impuse de guvernul londonez au antrenat din ce în ce mai puternic mişcarea pro-independenţă în Scoţia. Propun un exerciţiu de imaginaţie. Să zicem că în urma referendumului care va avea loc în luna septembrie 2014, Scoţia ar putea deveni independentă de Londra. Care ar fi consecinţele?
În primul rând, aşa cum declara preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, va fi dificil, „dacă nu cumva imposibil”, ca Scoţia să adere la Uniunea Europeană, fiind necesar acordul celorlalte state membre.
Apoi, financiar, problema principală a unei posibile secesiuni este legată de gestionarea noului sistem monetar. Dacă acum Scoţia foloseşte lira sterlină, fără, sau până la adoptarea euro, pentru că este şi asta o variantă, totuşi mai puţin vehiculată, susţinătorii independenţei au varianta „dolarizării”, termen folosit de economişti pentru utilizarea unei monede străine, fără acceptul statului care a emis acea monedă, şi fără a trece neapărat pe dolari.
Energia, un alt domeniu sensibil, ar arăta diferit, însă cu dezavantaje mai mari pentru Londra. În timp ce Scoţia produce cu 20% mai multă energie decât are nevoie, Anglia nu are decât un surplus de 2-5%. Pe termen lung, „Anglia va trebui să se bazeze pe importuri de energie din Scoţia”, sublinia recent Fergus Ewing, ministrul scoţian al Energiei.
Şi astea sunt doar câteva dintre urmările majore. Ministrul britanic al Culturii, Maria Miller, avertiza chiar că Scoţia va rămâne fără acces la programele BBC dacă la referendumul din toamnă scoţienii vor vota pentru independenţă.
La nivel extern, o separare a Scoţiei ar încuraja alte tentative separatiste în Europa. Şi naţionaliştii din regiunea Catalonia, Spania, fac presiuni şi organizează manifestări în marile capitale europene pentru ca la 9 noiembrie să fie organizat un referendum în vederea autodeterminării.
Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, profesor la universităţi din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj. Este autorul a 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxellesul european şi dilemele comunicării. Îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles din 1997 şi este preşedintele ˝Casei Europei˝ Bruxelles. Cei interesaţi de actualitatea europeanã pot urmãri mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com.