Oamenii de ştiinţă au descoperit o bacterie rezistentă la una dintre cele mai puternice clase de antibiotice, Carbapenem, în mai multe alimente din America de Nord.

Testarea de rutină a unui lot de calamar, de vânzare în Saskatoon, Canada, a relevat o tulpina de bacterie rezistentă la Carbapenem. Carbapenem este un antibiotic folosit în „ultimă instanță”, la pacienţii pentru care alte antibiotice nu mai au efect. În timp ce rezistenţa la ultima linie de apărare crește, oficialii din domeniul sănătăţii publice avertizează că am putea ajunge mai aproape de a fi în imposibilitatea de a trata unele infecții.

Locul în care a fost descoperită bacteria – un magazin alimentar – este un motiv de îngrijorare pentru cercetători, pentru că arată cum se poate extinde riscul de expunere al publicului.

„Descoperirea bacteriei în mâncare este şi mai îngrijorătoare deoarece înseamnă că riscul de expunere al publicului se extinde mai departe de cei care au călătorit în diverse locuri sau care au fost internaţi în spital”, a declarat Joseph Rubin, cercetător şi profesor Universitatea Saskatchewan din Saskatoon, Canada, potrivit HuffingtonPost.

Bacteria în sine, Pseudomonas fluorescens, nu este neapărat periculoasă pentru persoanele cu un sistem imunitar sănătos, a explicat Rubin. Cu toate acestea, microorganismul descoperit conţine o genă care produce enzima carbapenemază, ceea ce îl face rezistent la Carbapenems.

Acea genă, precum şi abilitatea bacteriei de a transmite gene altor bacterii, constituie motive de temere pentru cercetători.