Urmare a iniţiativei Ambasadei României la Islamabad, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a primit în data de 29 aprilie 2014, vizita unei delegaţii din Pakistan, care a fost condusă de Dl. Tariq SAUD – Consul General Onorific al României în Karachi.

Cu acest prilej a fost organizat un forum de afaceri România–Pakistan, cu participarea de companii prahovene din următoarele domenii de activitate: construcţii şi dezvoltări imobiliare, parcuri industriale, servicii consultanţă mediu, servicii ambalare industrială pentru export, intermedieri produse diverse, producţie material lemnos, inspecţie mărfuri, servicii consultanţă mediu, furnizare tehnologie pentru servicii GPS, producţie de textile, producţie mobilă, turism, hotel, restaurante, producţie miere.

Partea pakistaneză a fost reprezentată de companii şi asociaţii profesionale din domeniul materialelor şi confecţilor textile, construcţilor şi dezvoltăilor imobiliare, apărării.

Din partea gazdelor, Dna. Maria Ciobanu, Director General al CCI Prahova – în contextul prezentării istoricului relaţiilor de colaborare dintre CCI Prahova şi Pakistan – a subliniat interesul deosebit al partenerilor pakistanezi în ceea ce priveşte colaborarea cu România şi judeţul Prahova şi a menţionat cele 2 acorduri de colaborare semnate de camera prahoveană cu CCI Islamabad, respectiv Punjab Board of Investment and Trade, precum şi acordul dintre CCI Prahova şi Pakistan-Romania Business Council. Apreciind interesul crescut al firmelor prahovene pentru iniţierea şi dezvoltarea de relaţii cu partenerii pakistanezi, în cuvântul său, Dna. Maria Ciobanu şi-a exprimat încrederea că numeroasele acţiuni bilaterale româno-pakistaneze organizate de-a lungul timpului de CCI Prahova, alături de actualul eveniment, vor conduce la o intensificare a relaţiilor comerciale dintre cele două ţări, dar mai ales la realizarea unor investiţii pakistaneze solide în România, precum şi ale firmelor române în Pakistan.

La rândul său, Consulul Onorific al României în Karachi şi Preşedintele Asociaţiei Textiliştilor din Pakistan – Dl. Tariq Saud, a subliniat oportunităţile de colaborare între Pakistan şi România în domeniul textilelor, în special în sensul exportului de fire şi materiale textile din Pakistan, dar şi al altor domenii de interes comun, exprimându-şi preocuparea în a contribui la intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări, dar şi la concretizarea unor oportunităţi investiţionale. Domeniile–cheie pentru cooperarea bilaterală menţionate de Dl. Saud sunt: industria farmaceutică, industria textiă, arme şi muniţii.

Din runda de discuţii business-to-business desfăşurate în cadrul acestui forum bilateral de afaceri, au reieşit oportunităţi de colaborare legate de: importul de fire textile din Pakistan; vânzarea de hale industriale în vederea realizării unei investiţii pakistaneze în domeniul fabricării materialelor textile; importul de încălţăminte şi genţi din piele din Pakistan; exportul de case modulare pe structură metalică în Pakistan, precum şi interesul de a participa la realizarea unor lucrări de construcţii în Pakistan şi România; comercializarea în Pakistan de tehnologie pentru operatorii de urmărire prin GPS; exportului de mobilier în Pakistan; servicii de relocare industrială şi ambalare industrială pentru export pentru eventualii investitori pakistanezi; exportul de piese şi accesorii auto în Pakistan, exportul de miere în Pakistan.