Ana M.

Senatul Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti a aprobat numărul de locuri fără taxă şi al celor cu taxă de la fiecare facultate, pentru anul universitar 2014- 2015. Astfel, la studii universitare de licenţă vor putea fi admişi peste 2300 de absolvenţi de liceu. Potrivit informaţiilor primite de la prorectorul Cristian Marinoiu, la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică vor exista 233 de locuri fără taxă (finanţate de la buget ) şi 261 de locuri cu taxă, la Facultatea de Ingineria Petrolului şi Gazelor – 143 de locuri bugetate şi 119 locuri cu taxă, la Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie – 115 locuri fără taxă şi 123 de locuri cu taxă, la Facultatea de Ştiinţe Economice – 171 de locuri fără taxă, 569 de locuri cu taxă şi la Facultatea de Litere şi Ştiinţe – 224 de locuri fără taxă, 353 cu taxă.
La fel ca în anii trecuţi, vor exista şi locuri speciale, fără taxă, alocate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Astfel, pentru tineri de etnie rromă – la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică, la Facultatea de Ingineria Petrolului şi Gazelor şi la Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie vor exista câte două locuri, iar la Facultatea de Ştiinţe Economice şi la Facultatea de Litere şi Ştiinţe -câte 4 locuri. Tinerii de origine română din Republica Moldova, care au diploma de bacalaureat obţinută în România, vor avea câte două locuri la fiecare facultate, iar tinerii de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate şi diaspora – 37 de locuri, dintre care 21 cu bursă, la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică, 9 locuri, dintre care 5 cu bursă la Facultatea de Ingineria Petrolului şi Gazelor, 3 locuri la Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie, 4 locuri la Facultatea de Ştiinţe Economice, 7 locuri la Facultatea de Litere şi Ştiinţe (la ultimele trei facultăţi, fiind vorba despre locuri cu bursă). La concursul de admitere pentru ciclul universitar de licenţă se ia în considerare media obţinută de candidat la examenul de bacalaureat, care constituie şi media sa de admitere. Perioada de înscriere la sesiunea de admitere din această vară este 9-15 iulie.
Pentru admiterea la studii de masterat vor fi disponibile următoarele locuri: Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică (IME) – 56 de locuri fără taxă şi 190 cu taxă, Facultatea de Ingineria Petrolului şi Gazelor (IPG) – 67 de locuri fără taxă şi 138 de locuri cu taxă; Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie (TPP) – 45 de locuri fără taxă şi 151 de locuri cu taxă; Facultatea de Ştiinţe Economice – 55 de locuri fără taxă şi 195 de locuri cu taxă; Facultatea de Litere şi Ştiinţe – 77 de locuri fără taxă şi 273 de locuri cu taxă. Pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate şi diaspora sunt alocate 4 locuri la IME, 5 locuri la IPG, 4 locuri la TPP. Pentru sesiunea de vară a admiterii la programele de masterat (la aceasta va participa doar Facultatea de Litere şi Ştiinţe), înscrierile vor avea loc în perioada 17-21 iulie. Pentru promovare se vor lua în considerare media de la licență şi nota de la proba de admitere la masterat susţinută la UPG, media minimă de admitere fiind 5.
În sesiunea de toamnă va fi organizat concurs la toate facultăţile din cadrul universităţii.