• După ce v-am prezentat date în legătură cu actele legislative şi deciziile ce vizează organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare care vor avea loc pe 25 mai, în cadrul acestei rubrici vă vom oferi informaţii şi despre importanţa şi activitatea Parlamentului European.

Pe lângă salariu şi indemnizaţii, eurodeputaţii au asigurată de către Parlamentul European şi plata salariilor asistenţilor. Astfel, aceştia îşi aleg personalul în limita unui buget stabilit de către instituţia europeană. Asistenţii acreditaţi, care îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles, Luxemburg sau Strasbourg, sunt încadraţi în mod direct de administraţia Parlamentului European, în conformitate cu condiţiile pentru angajarea personalului temporar din instituţiile UE. De asistenţii care îşi desfăşoară activitatea în statele membre din care provin eurodeputaţii se ocupă agenţi plătitori calificaţi, care garantează aplicarea măsurilor corespunzătoare în materie de impozite şi asigurări sociale.
Suma maximă lunară pentru asistenţi este evaluată la zeci de mii de euro. Până la un sfert din acest buget poate fi folosit pentru servicii oferite de prestatori de servicii aleşi de deputat, cum ar fi solicitarea unui studiu de specialitate privind un anumit subiect. Aşa cum v-am mai informat, toate grupurile politice formate din europarlamentari dispun de un secretariat al cărui număr de angajaţi variază în funcţie de numărul deputaţilor care formează grupul respectiv. Există aproape 900 de agenţi. Acest tablou este completat de mai mult de 1.600 de asistenţi parlamentari acreditaţi. În total, peste 8000 de persoane asigură funcţionarea Parlamentului European.
(Va urma)