* După ce v-am prezentat date în legătură cu actele legislative şi deciziile ce vizează organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare care vor avea loc pe 25 mai, în cadrul acestei rubrici vă vom oferi informaţii şi despre importanţa şi activitatea Parlamentului European.

Biroul este alcătuit din preşedintele Parlamentului European, 14 vicepreşedinţi şi cinci chestori, cu statut de observatori, aleşi de către deputaţii europeni pentru un mandat de doi ani şi jumătate, care se poate reînnoi. Acesta supraveghează funcţionarea internă a Parlamentului European, în special: estimarea bugetului Parlamentului European, organizarea administrativă şi financiară, secretariatul şi serviciile subordonate acestuia.
Chestorii sunt responsabili cu chestiunile administrative şi financiare care îi privesc direct pe deputaţi. Aceştia au rol consultativ în cadrul Biroului şi se asigură că deputaţii dispun de infrastructura necesară exercitării mandatului lor.
Parlamentul European alege Ombudsmanul european, însărcinat cu examinarea cazurilor de „administrare defectuoasă” de care se fac vinovate instituţiile UE şi care sunt denunţate de către cetăţeni şi întreprinderi, cu scopul de a se ajunge la soluţionarea litigiilor. Deputaţii europeni definesc, de asemenea, reglementările privind statutul şi condiţiile generale de exercitare a funcţiilor acestuia. Ombudsmanul îşi desfăşoară activitatea în sediul Parlamentului European.
(Va urma)