Serviciile psihologice pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază şi a Contractului-cadru.
„Din luna iunie, copiii cu autism şi alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătat – psihodiagnostic, consiliere psihologică, psihoterapie şi psihopedagogie specială, acest fapt reprezentând o premieră pentru România. CNAS şi Guvernul României au dat dovadă de înţelepciune. Cetăţenii pot apela mai uşor, mai deschis la serviciile psihologice. Psihologilor li se decontează aceste servicii. S-a negociat o creştere a numărului de puncte pentru serviciile psihologice”, a declarat preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniţei.
Este pentru prima dată când în normele la Contractului-cadru se reglementează posibilitatea încheierii de contracte cu medici din specialităţile medicale diverse. În acest fel, un număr mult mai mare de pacienţi vor avea acces şi la servicii psihologice decontate.
Mihai Aniţei a mai anunţat că, în perioada următoare, Colegiul Psihologilor din România va desfăşura o campanie de informare a psihologilor, medicilor şi publicului larg asupra acestor schimbări.
La rândul său, şeful departamentului juridic al CPR, dr. Laurenţiu Ştefan, a spus că de la 1 iunie vor putea fi accesate toate metodele terapeutice care pot fi eficiente în intervenţie şi diagnosticare, cu precizarea că unui psiholog i se vor deconta trei intervenţii pe zi cu trimitere.
Potrivit normelor la Contractul-cadru, recent publicate, servicii psihologice de sănătate conexe actului medical sunt furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie şi psihopedagogie specială şi pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii de specialitate, cu următoarele specialităţi clinice: neurologie şi neurologie pediatrică, otorinolaringologie, psihiatrie şi psihiatrie pediatrică, ortopedie şi traumatologie şi ortopedie pediatrică, reumatologie, oncologie medicală, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, hematologie şi nefrologie.
Tot pentru prima dată, normele la Contractul-cadru fac referire expresă la consilierea psihologică clinică pentru copii (numai la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrică) – într-o metodă psihoterapeutică aplicabilă copilului cu tulburări din spectrul autist.
Reprezentanţii CPR au reamintit de situaţia „nefavorabilă” de la Ministerul Transporturilor, acolo unde în continuare furnizorii „neautorizaţi şi neavizaţi” pentru servicii psihologice sunt „agreaţi” de către Ministerul Transporturilor, în timp ce psihologii autorizaţi „nu au acces la serviciile psihologice pentru siguranţa transporturilor”.
„Prin acceptarea avizelor psihologice fără timbru profesional, autorităţile statului pun în pericol sănătatea şi siguranţa transporturilor şi a cetăţenilor”, a susţinut preşedintele CPR, Mihai Aniţei.