Peste aproximativ şapte luni, producătorii şi retailerii care operează pe plan local vor fi obligaţi să adauge noi informaţii pe etichetele produselor comercializate. Marile lanţuri de hipermarketuri fac deja presiuni asupra producătorilor să îşi schimbe etichetele.

13 decembrie 2014 este prima zi din care se aplică un Regulament UE ( nr. 1169/2011) referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Practic, de la acea dată, în toate magazinele din România şi restul UE etichetele produselor vor conţine un număr mai mare de informaţii, astfel încât decizia de cumpărare se se poată face în cunoştinţă de cauză.

Unii dintre retaileri au început deja să facă presiuni către peoducători pentru a schimba etichetele.

Ce trebuie scris pe etichetă

Potrivit Regulamentul referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (IPCA), etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii:
– denumirea produsului alimentar;
– lista ingredientelor;
– orice ingredient sau adjuvant tehnologic sau provenit dintr-o substanță sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranță, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar și încă prezent în produsul finit, chiar și într-o formă modi­ ficată;
– cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingre­diente;
– cantitatea netă de produs alimentar;
– data durabilității minimale sau data limită de consum;
– condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;
-numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar menționat
– țara de origine sau locul de proveniență
– instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
– pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentrația alcoolică dobândită;
– o declarație nutrițională.

Etichetarea nutriţională

Etichetarea nutrițională obligatorie trebuie să includă inclusiv toate informațiile următoare,
precum și cantitatea nutrienților sau a altor substanțe pentru care au fost efectuate
mențiuni nutriționale sau de sănătate: valoarea energetică și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare.

Valoarea energetică trebuie exprimată atât în kJ (kilojouli), cât și în kcal (kilocalorii). Mai
întâi trebuie menționată valoarea în kilojouli și apoi valoarea în kilocalorii. Poate fi
utilizată abrevierea kJ/kcal.

Cum trebuie să arate eticheta

În cazul produselor alimentare preambalate, informațiile obligatorii trebuie să apară direct pe ambalaj sau pe eticheta atașată acestuia. „Etichetă” înseamnă orice marcaj, marcă, semn, imagine sau altă descriere scrisă, imprimată, ștanțată, marcată, gravată sau tipărită pe un produs alimentar sau atașată ambalajului sau recipientului unui astfel de produs.
Etichetele trebuie să fie ușor vizibile, lizibile și, după caz, de neșters. Informațiile
obligatorii referitoare la produsele alimentare nu trebuie să fie în niciun caz disimulate,
ascunse, trunchiate sau separate prin orice alte reprezentări scrise sau imagini sau prin
orice alt element intercalat.