În zilele noastre, smartphone-urile au devenit o extensie a fiecărei persoane. Sunt nelipsite din buzunare sau poşete, de pe birouri şi de pe mesele din restaurante sau baruri, le conectăm astfel încât să le putem folosi şi în maşină şi nu renunţăm la ele nici măcar în intimitatea dormitorului.
Din păcate, folosirea acestor tehnologii a ajuns la rangul de adicţie, iar acest lucru nu este deloc sănătos. Iată în ce feluri îţi poate afecta sănătatea fizică şi psihică dependenţa de telefoane mobile inteligente:
Nomofobia
Nomofobia este teama utilizatorilor de smartphone de a rămâne fără acest gadget. Un studiu recent arată că 84% din populaţie nu ar renunţa la telefonul mobil nici măcar pentru o zi. Conform aceleiaşi cercetări, 2/3 dintre tineri şi adolescenţi îşi verifică smartphone-ul la frecvenţe de 15 minute sau chiar mai puţin. Instituţiile pentru sănătate şi sanatoriile din California au început deja să înfiinţeze secţii specializate în această problemă şi programe de dezintoxicare.
Profesorul de psihologie al Universităţii din California şi autorul volumului „iDisorder”, Larry Rosen, recomandă renunţarea treptată la aceste verificări constante, prin mărirea intervalelor de timp în mod regulat. „Astfel, dependenţii vor realiza că teama nu este una reală şi că nu se întâmplă nimic dacă îţi verifici mai rar mesajele şi aplicaţiile de socializare”, a spus acesta.
Contactarea germenilor
Universitatea din Arizona a condus un studiu care dezvăluie că numărul bacteriilor de pe telefoanele mobile este de 10 ori mai mare decât cel al germenilor dintr-o toaletă. Aceşti germeni provin de pe toate suprafeţele pe care aşezăm telefonul sau de pe mâinile noastre nespălate şi intră în contact direct cu faţa noastră, ceea ce nu este deloc igienic.
Pentru a evita neplăcerile cauzate de aceste bacterii, este recomandată curăţarea frecventă a telefonului cu ajutorul unor şerveţele speciale antibacteriene.
Reducerea atenţiei
Universitatea Carnegie Mellon a descoperit că folosirea telefonului mobil în timpul mersului sau al şofatului poate reduce atenţia utilizatorilor cu până la 37%. Un alt studiu realizat de Universitatea din Washington arată că pietonii care îşi folosesc telefoanele în timp ce traversează sunt cu până la 2 secunde mai înceţi decât cei atenţi la drum. Atenţia distributivă este foarte importantă pentru utilizatorii de smartphone-uri, însă unora le lipseşte cu desăvârşire.
Profesorul Rosen sugerează ca utilizatorii de telefoane mobile inteligente să renunţe la folosirea acestora în situaţii care implică riscuri, pentru că altfel devin mult mai predispuşi la accidente.
Probleme cu somnul şi odihna
Folosirea telefoanelor mobile înainte de culcare nu mai este o noutate pentru nimeni. Însă ceea ce nu ştiu toţi utilizatorii de smartphone-uri este faptul că luminozitatea crescută a ecranului le poate întârzia adormirea efectivă, precum orice altă sursă de lumină artificială care împiedică creierul să elibereze melatonină, hormonul responsabil cu reglarea ciclurilor de somn.