În perioada 01 – 04 Mai a.c., în contextul minivacanței de 1 Mai, peste 400 de poliţişti prahoveni vor acţiona zilnic pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Din totalul poliţiştilor angrenaţi în misiuni în această perioadă, 100 sunt de la poliţia rutieră, 200 de la ordine publică, aproape 100 sunt poliţişti de investigaţii criminale, restul fiind de la alte structuri.

Poliţiştii de la rutieră acţionează pe tronsoanele de drumuri naţionale, utilizând în medie, zilnic, peste 35 de mijloace auto, dintre care 15 dotate cu aparate radar. Poliţia Rutieră va fi sprijinită de colegii de la ordine publică, pentru fluența traficului rutier şi prevenirea evenimentelor rutiere.

În această perioadă, mulţi dintre copii se vor recrea, alături de părinţi, în staţiunile turistice sau de agrement, ori vor opta pentru locurile de joacă organizate de către autorităţile publice locale.
Pentru prevenirea implicării copiilor în accidente de circulaţie, Poliţia Rutieră Prahova recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:
• Să circule numai pe trotuare;
• Să nu staţioneze pe bordura trotuarelor, deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
• Să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai după ce s-

au asigurat temeinic, iar la trecerile semaforizate, numai la semnalul luminos de culoare verde;
• Să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.
• Acolo unde nu există amenajate trotuare, să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor şi cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir unul după altul;
• Să nu circule cu rolele pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci numai în locurile special amenajate;
Reamintim părinţilor şi copiilor că, pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
Referitor la circulaţia bicicletelor, poliţiştii prahoveni recomandă copiilor, conducători ai acestor vehicule:
• Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, să circule numai pe această pistă;
• Să nu circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
• Să nu se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
• Să nu circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
• Să nu circule în paralel cu o altă bicicletă;
• Să nu transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;

• Să nu circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă;
• Să nu traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă.
• Să utilizeze casca de protecţie omologată.
Pentru a preveni eventualele evenimente negative în rândul călătorilor ce folosesc mijloacele de transport pe calea ferată, efectivele de poliție transporturi atrag atenţia asupra faptului că această perioadă este una propice pentru hoţii de bagaje şi din buzunare, care profită de faptul că un număr semnificativ de persoane pleacă din localitate, alegând ca mijloc de transport trenurile de călători.
În acest context, facem următoarele recomandări cetăţenilor :
– nu lăsaţi bunurile personale şi bagajele dvs. în grija persoanelor necunoscute;
– nu vă lăudaţi cu bunurile sau valorile pe care le aveţi asupra dvs.
– evitaţi să dormiţi şi să vă lăsaţi bagajele nesupravegheate;
– păstraţi banii, documentele personale şi de călătorie în buzunarele interioare ale îmbrăcămintei şi pe cât posibil în buzunare diferite;
– nu consumaţi băuturi alcoolice şi evitaţi să cumpăraţi produse alimentare de la vânzătorii ambulanţi;

Poliţia Rutieră recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor si îndrumările polițiștilor rutieri !
– Poliţiştii rutieri le recomandă şoferilor, ca înainte de a porni la drum, să verifice starea tehnică a maşinii.
– Nu va urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

– Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare!
– Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, dacă au mai puţin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceştia în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală.
– Respectaţi ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede, motociclete!

În cazul în care aţi fost victima sau martorul unei infracţiuni, vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie, sau să apelați la numărul de telefon 112.