Spaţiile amenajate pentru gararea şi parcarea autovehiculelor populaţiei din zona respectivă trebuie să fie situate la distanţe de minimum 10 metri de ferestrele camerelor de locuit, prevede un ordin emis de Ministerul Sănătăţii în mandatul lui Eugen Nicolăescu. Totodată, în aceste spaţii este interzisă gararea autovehiculelor de mare tonaj cum ar fi autovehicule peste 3,5 tone, autobuze, remorci etc, precum şi realizarea activităţilor de reparaţii şi întreţinere auto.
Actul normativ mai prevede că la stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit vor fi precizate şi amplasamentele unor dotări tehnico-edilitare între care „platforme destinate pentru depozitarea recipientelor de colectare selectivă a deşeurilor menajere”. Aceste platforme vor fi amenajate la distanţă de minimum 10 metri de ferestrele locuinţelor, vor fi împrejmuite, betonate, cu asigurarea unei pante de scurgere şi prevăzute cu sistem de spălare şi sifon de scurgere racordat la canalizare, dimensionate pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului şi a ritmului de evacuare a acestuia, întreţinute în permanentă stare de curăţenie. Platformele pot fi cuplate cu instalaţii pentru bătut covoare.
Totodată, ghenele tehnice şi toboganul de deşeuri solide se izolează acustic şi se prevăd cu posibilităţi de acces pentru curăţare şi decontaminare periodică. În ceea ce priveşte pereţii şi puţul ascensorului, aceştia trebuie izolaţi împotriva zgomotelor şi vibraţiilor.
Tot la stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit va fi precizat şi un amplasament destinat spaţiilor de joacă pentru copii -amenajate şi echipate cu mobilier urban specific, realizat conform normativelor în vigoare astfel încât să fie evitată accidentarea utilizatorilor.
De asemenea, la parterul clădirilor de locuit se pot amplasa sau amenaja unităţi comerciale, unităţi de prestări servicii, cabinete medicale umane fără paturi şi cabinete veterinare pentru animale de companie, cu condiţia ca acestea, „prin funcţionarea lor, să nu creeze disconfort şi riscuri pentru sănătatea locatarilor”.
Aceste prevederi sunt menţionate în anexa Ordinului pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. Ordinul a fost aprobat de fostul minsitru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la 4 februarie, cu puţin înainte de încheirea celui de-al doilea mandat al său.
Nerespectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei atrage răspunderea disciplinară, administrativ-materială, civilă ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate de abaterile săvârşite, prevede ordinul emis de Ministerul Sănătăţii (MS).
Direcţia de specialitate din Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, ministerele cu reţea sanitară proprie, administraţia publică locală şi alte autorităţi implicate duc la îndeplinire dispoziţiile actului normativ.