Mopedele şi ATV-urile sunt interzise pe drumurile publice ?

,,Aş dori să-mi spuneţi care este definiţia legală a mopedului şi a ATV-ului şi dacă este cumva interzisă circulaţia acestora pe drumurile publice.’’
Gheorghe Bunescu, Ploieşti
* * *

Potrivit prevederilor OUG nr. 195/2002, prin autovehicul se înţelege orice vehicul echipat prin construcţie cu un motor cu propulsie în scopul deplasării pe drum. Concret, mopedul este un vehicul cu două sau trei roţi (asimilat cvadriciclului uşor), a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, a cărui capacitate cilindrică nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. În legislaţia rutieră nu este folosit termenul de ATV, însă în anexa 2 a Ordinului RAR nr. 2132/2005 se regăseşte noţiunea de ATV (cvadriciclu). Astfel, se explică şi ce înseamnă categoria de omologare L7e – cvadricicluri respectiv vehicule cu 4 roţi altele decât cvadriciclurile uşoare având masa de gol de cel mult 400 kg (550 pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri) exclusiv masa acumulatorilor în cazul vehiculelor cu tracţiune electrică şi echipate cu un motor a cărui putere maximă netă este de cel mult 15 kw. De asemenea, trebuie menţionat că pentru ambele tipuri de autovehicule – mopede şi cvadricicluri a căror masă proprie nu depăşeşte 400 kg – potrivit OUG nr 195/2002, este necesar permis de conducere. Astfel după înmatriculare cele două tipuri de autovehicule pot fi conduse pe drumurile publice de către conducătorii auto care posedă permise de conducere categoriile AM şi respectiv B1, respectând, în mod evident, şi prevederile legale în materie, semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor de interzicere sau restricţie, în caz contrar şoferii suportând consecinţele.
______________
Dragi cititori, acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.