Medicii de familie timişeni le cer oficialilor de la Bucureşti să găsească o soluţie pentru inscripţionarea grupei sanguine şi a factorului Rh pe cărţile de identitate ale populaţiei, pentru a putea fi utilizate în timp util în caz de urgenţe majore ale pacienţilor.

Afirmaţia vine în contextul prezentării miercuri, la Timişoara, a Sistemului informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate (DES), la care au participat câteva zeci de medici şi dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), responsabil cu promovarea DES.

„Noul sistem vine, în primul rând, în ajutorul pacientului, a cărui evoluţie medicală va putea fi urmărită oriunde s-ar afla el, în ţară sau în străinătate. Scopul este medical, iar la nivel naţional, pentru studii de politică sanitară. (…)”, a declarat Marius Filip.

În funcţie de incidenţa anumitor diagnostice şi tratamente, Ministerul Sănătăţii va putea introduce anumite boli într-un program naţional de prevenire sau se poate merge către importatorul medicamentelor cele mai frecvent utilizate în masă, negociindu-se un anumit volum de medicamente pentru a se asigura necesarul.

Marius Filip este convins că implementarea noului DES este posibilă şi în mediul rural, dar medicii trebuie convinşi să accepte utilitatea sistemului.

„Noul sistem este foarte benefic pentru pacient, pentru că în momentul în care el se va prezenta la orice instituţie sanitară din ţară sau din străinătate, medicul respectiv îi va cunoaşte toate antecedentele, starea prezentă, fiind foarte important mai ales în starea de urgenţă. Inconvenientul îl reprezintă doar lipsa menţionării Rh şi a grupei sanguine şi trebuie rezolvat înainte de implementarea DES”, a declarat dr. Flavia Marinconi Marcu, medic primar de medicină generală în oraşul Făget.