Dumitru Constantin

Săptămâna precedentă, conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova a demarat un amplu control, deocamdată în unităţi mai mici (măcelării, carmangerii, magazine alimentare, cantine, firme de tip catering sau fast-food), după care urmează restaurante, fabrici de procesare a cărnii şi supermarketuri, căci acţiunea este prevăzută a se încheia pe 30 mai 2014. Conform precizărilor directorului amintitei instituţii, dr. Mihai Terecoasă, cu prilejul acestor controale se vor preleva probe de produse alimentare (carne tocată, carne preparată şi produse din carne) care sunt comercializate sau etichetate ca având în compoziţie carne de vită, în vederea determinării unor eventuale fraude alimentare, prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal. Aceasta, pentru a preîntâmpina apariţia unor cazuri asemănătoare celor din anul trecut, depistate în alte judeţe şi care, precum se ştie, au ţinut prima pagină a ziarelor, şi nu doar a celor din România!
“Testarea probelor prelevate va fi efectuată în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă de la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti. Cel puţin până în momentul de faţă, inspectorii noştri nu au depistat vreun caz de încălcare a legii”, a adăugat interlocutorul nostru.
Important de precizat este şi faptul că astfel de controale pentru combaterea fraudelor în domeniul alimentar vor fi efectuate nu doar în Prahova, ci la nivelul întregii ţări, conform unei decizii a Comisiei Europene. Raportul cuprinzând rezultatele şi concluziile acestor controale urmează a fi transmis la Bruxelles de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor până pe data de 22 iunie 2014.