Fl. Tănăsescu

La nivelul tuturor inspectoratelor de poliție județene a fost implementată, în colaborare cu Groupama Asigurări, campania „Infractorii te pot cunoaște mai bine decât crezi “. Aceasta are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor şi a tâlhăriilor.
Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Prahova, pentru promovarea mesajelor campaniei vor fi distribuite 150.000 de flaiere cu recomandări preventive şi 5.000 de afişe, ce vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice. De asemenea, vor fi realizate un microsite, un clip video ce va fi distribuit prin reţeaua internet, un spot video realizat de o trupă umoristică, iar 18 imagini reprezentative vor fi distribuite prin reţelele de socializare.
Potrivit polițiștilor, infracțiunile contra patrimoniului reprezintă 51,6% din totalul infracţiunilor sesizate dar, pentru prima dată în ultimii 10 ani, în anul 2013, au înregistrat o scădere cu 6,4%. Scăderea infracţiunilor contra patrimoniului este dată, în principal, de trendul descendent al faptelor de furt şi tâlhărie.
Astfel, furturile au scăzut semnificativ (-8,3%), dar rămân principalele infracţiuni săvârşite în România.
De asemenea, s-au înregistrat scăderi pe segmentul furturilor din locuinţe, aceste fapte înregistrând o diminuare cu 11,7% în anul 2013, faţă de anul 2012.
Infracţiunile de tâlhărie reprezintă 0,7% din totalul infracţiunilor sesizate şi, în anul 2013, au înregistrat o scădere importantă (-23,9%), pentru prima dată în ultimii trei ani.