Florin Tănăsescu

În perioada 28 martie – 24 aprilie 2014, polițiștii din țară au derulat peste 20.000 de controale, care au avut drept scop combaterea ilegalităților care se produc în domeniul producerii, prelucrării și depozitării produselor cerealiere și de panificație. Dintre acestea, aproape 5.500 au fost la societăţi comerciale, peste 3.000 la persoane fizice, iar 11.720 au vizat mijloace de transport. În urma acestora, au fost constatate 275 de infracţiuni – dintre care 202 prevăzute de Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi 28 prevăzute de Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe, fapte de comiterea cărora sunt bănuite 272 de persoane. Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 9.340 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 2.757 la Legea privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 32 la OUG pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, restul fiind aplicate pentru alte abateri. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 5.400.000 de lei.
În cadrul dosarelor penale sau ca urmare a constatării contravenţiilor au fost indisponibilizate sau ridicate – în vederea confiscării – bunuri în valoare totală de peste 1.800.000 de lei.
De asemenea, au fost confiscate sau indisponibilizate 13 mijloace de transport şi a fost suspendată sau oprită activitatea la șapte unităţi de morărit şi panificaţie. La activităţi au participat şi reprezentanţi ai organismelor de inspecţie şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
Și Prahova figureză printre județele găsite cu nereguli în acest domeniu. Astfel, în urma verificărilor efectuate de poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, la punctul de lucru magazin şi la un laborator de panificaţie şi patiserie – aparţinând unei societăţi din Ploieşti, s-a constatat că agentul economic efectua activităţi de producţie şi comercializare a acestora, fără a respecta normele legale privind înregistrările contabile ale procesului de producţie şi fără a evidenţia toate veniturile realizate. Administratorul firmei este acum cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
Totodată, s-a constatat că, la unitatea verificată, nu erau respectate normele igienico-sanitare, fapt pentru care reprezentanţii DSVSA Prahova au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 4.000 de lei, dispunându-se, de asemenea, suspendarea activităţii de producţie.