Violeta Stoica

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a lansat procedura de atribuire a contractelor de servicii pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru un număr de 10 autostrăzi, printre acestea fiind enumerată şi cea dintre Ploieşti şi Buzău.
Potrivit documentaţiei de atribuire a contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru drumul de mare viteză dintre Ploieşti şi Buzău, deschiderea ofertelor a fost programată pentru jumătatea lunii iunie, iar perioada în care prestatorul serviciilor va fi obligat să întocmească dosarul voluminos al viitoarei autostrăzi este de un an de la încheierea contractului de servicii.
Practic, obiectul contractului va consta în elaborarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Ploieşti – Buzău, pregătirea documentaţiei necesare în vederea transmiterii aplicaţiei de finanţare din fonduri structurale a proiectului de realizare a autostrăzii, dar şi pregătirea documentaţiei de atribuire pentru contractele de lucrări aferente acestui proiect.

Valoarea estimată a contractului de servicii pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a tuturor celorlalte documente care vor trebui finalizate de către câştigătorul licitaţiei este de 16.153.739,00 RON fără TVA, sumă care include şi valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute, în procent de 10% din valoarea serviciilor.
În caietul de sarcini publicat în Sistemul Electronic de Licitaţii Publice (SEAP) de către reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România se precizează că proiectul autostrăzii Ploieşti – Buzău este de importanţă naţională şi europeană, pentru că, prin realizarea acestui drum de mare viteză, traficul de tranzit internaţional de mărfuri şi de persoane va fi mult îmbunătăţit.
În momentul actual, legătura dintre Ploieşti şi Buzău se realizează în special pe DN1B, distanţa fiind de aproximativ 75 de kilometri, timpul minim de parcurs fiind de circa o oră şi un sfert.
Realizarea unui sector de autostradă între oraşele Ploieşti şi Buzău va asigura infrastructura de bază necesară unor valori de trafic în creştere, asigurând, totodată, şi un grad ridicat de siguranţă a circulaţiei automobilelor.
Efectele scontate în urma construirii autostrăzii Ploieşti-Buzău sunt reducerea timpului de călătorie şi creşterea vitezei medii de deplasare între cele două municipii, îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă a traficului rutier şi reducerea numărului de accidente.
Câştigătorul licitaţiei organizate de CNADNR va avea obligaţia, printre multe altele, să realizeze un studiu pentru identificarea variantelor de traseu şi să recomande varianta optimă de traseu, astfel că prestatorul serviciilor va verifica, alături de autorităţile locale, modul în care poate fi implementată varianta optimă, pentru a nu exista impedimente de niciun fel pentru realizarea proiectului.