Corespondenţă de la Bruxelles – Dan LUCA

Pe fondul europarlamentarelor din mai 2014, rapoarte care măsoară impactul social al crizei economice din UE sunt foarte frecvente. Recent, au fost publicate cifre cu privire la situaţia socială a tinerilor din Europa. Studiul realizat de Agenţia UE Eurofound, Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă arată „tendinţe îngrijorătoare” cu privire la faptul că un număr tot mai mare de tineri, dezamăgiţi de piaţa forţei de muncă, continuă să trăiască la domiciliu, împreună cu părinţii.
Atitudinea adoptată are, conform specialiştilor, implicaţii serioase asupra independenţei lor. Trendul se manifestă aproape în toate ţările europene, inclusiv în cazul Danemarcei şi Austriei, state mai puţin afectate de şomaj. Rezultatele înregistrate la acest capitol, combinate cu procentul de 23%, cifra oficială a şomajului în rândul tinerilor din UE – 55% în Grecia, 53% în Spania, sunt cu atât mai îngrijorătoare.
În august 2013, au fost identificaţi în total 5,5 milioane de tineri şomeri în zona UE, ceea ce înseamnă că mai mult de unul din cinci tineri europeni de pe piaţa forţei de muncă nu pot găsi un job. În Grecia şi Spania este vorba despre una din două persoane. Statisticile arată că 7,5 milioane de tineri europeni între 15 şi 24 de ani nu sunt angajaţi, şi nici nu sunt integraţi în programe de educaţie sau formare profesională. Totodată, decalajul dintre ţările cu cea mai mare şi cele mai mici rate ale tinerilor fără locuri de muncă rămâne extrem de ridicat. Există un decalaj de aproape 50 de puncte procentuale între statul membru cu cea mai mică rată a şomajului. Dar vorbim aici de a compara Germania, cu cel mai bun sistem implementat de învăţare duală, şi Grecia sau Spania. Să fie oare o simplă coincidenţă?
Sindicatele europene au prezentat recent Comisiei Europene starea socială din Europa, subliniind că tinerii sunt în continuare categoria de populaţie cea mai grav afectată. Totuşi, generaţia tânără „nu este o generaţie pierdută”, spunea Anna Ludwinek, reprezentant al Eurofound. „Mulţi tineri nu se simt de fapt excluşi, dar simt că viaţa a devenit foarte complicată, că valoarea lor nu este recunoscută, că ei nu pot găsi un loc de muncă de calitate. (…) Ei vor o schimbare şi vor să se simtă apreciaţi”, explica aceasta.
Gradul ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor este o prioritate pentru Comisie, dar în această situaţie trebuie să existe o bună colaborare şi o deschidere din partea statelor membre, care să fie dispuse să pună în practică măsurile propuse la nivel european.
* * *
Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, profesor la universităţi din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj. Este autorul a 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxellesul european şi dilemele comunicării. Îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles din 1997 şi este preşedintele ˝Casei Europei˝ Bruxelles.