În a doua jumătate a anului 2014, toţi românii vor avea dosar electronic de sănătate, a anunţat ieri CNAS. Dosarul electronic de sănătate va conţine într-o formă standardizată toate informaţiile cu relevanţă medicală despre pacient – de la tot istoricul medical, consimţământul pentru donarea de organe, până la modul de viaţă al pacientului – dacă fumează, consumă cofeină sau alcool, dacă are animale de companie, cât munceşte şi în condiţii. Pacientul va avea acces online la propriul dosar şi va vedea, în timp real, orice modificare şi accesare operate în dosarul său de sănătate, şi implicit, toate serviciile medicale pe care le-a primit.
„Până în prezent au fost iniţializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat cu succes. În această etapă s-au făcut şi continuă să se facă o serie de pregătiri în vederea extinderii sistemului pentru toţi cetăţenii României, începând cu a doua jumătate a anului curent”, a anunţat ieri CNAS.
Declarativ, prin implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate, CNAS va urmări mai riguros decontările serviciilor medicale, pentru că sistemul DES va stoca toate serviciile medicale acordate pacienţilor în sistemul sanitar public, de la consultaţii, trimiteri, internări în spital, tratament administrat, intervenţii chirugicale, proceduri medicale efectuate, scrisori medicale, bilete de externare, etc. Toate aceste informaţii (şi nu numai) vor fi înregistrate într-o manieră standardizată în dosarele electronice ale pacienţilor.
Cititi mai multe pe www.economica.net .