România va reduce impozitul pe profitul reinvestit de companii în ţară, şi alte taxe, pentru a ajuta la crearea de locuri de muncă şi a asigura o creştere economică de aproximativ 3% în acest an, a declarat luni ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu.
Guvernul va reduce, de asemenea, cotele asigurărilor sociale la angajator cu 5 puncte procentuale, va reduce TVA la anumite alimente şi, de îndată ce îşi va putea permite, va introduce o cotă de impozitare mai mică pentru persoanele cu venituri reduse, a declarat Ioana Petrescu pentru Reuters.
România este a doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene, dar economia sa a depăşit cele mai multe vecine ale sale, datorită revigorării exporturilor şi unei recolte foarte bune pe 2013, care a împins creşterea la 5,4% în trimestrul al patrulea. În timp ce reducerile de taxe ar trebui să ajute la păstrarea unei creşteri relativ mari, Petrescu a spus că le vor fi compensate prin măsuri de reducere a deficitului, pentru a asigura că România îşi va îndeplini obiectivele fiscale în acest an.
„Fie trebuie să colectăm mai bine impozitele, fie să reducem cheltuielile sau să le îngheţăm pentru această perioadă special, aşa că ne angajăm cu certitudine la prudenţă fiscală”, a spus ministrul, în primul ei interviu cu mass-media străine, de la preluarea mandatului, în martie. Ea a refuzat să intre în detalii, dar a declarat că Guvernul a discutat cu FMI cu privire la revizuirea redevenţelor încasate de la companiile care exploatează resursele naturale. România are un acord standby de 4 miliarde de euro cu FMI, al treilea de la criza creditelor imobiliare din 2009 care a împins ţara în recesiune.
Reducerile de impozite ar putea ajuta la consolidarea popularităţii guvernului de stânga al prim-ministrului Victor Ponta, care se confruntă cu alegerile europene la sfârşitul lunii mai, înaintea unui scrutin prezidenţial în noiembrie, în care Ponta ar putea candida.
„Sunt optimistă că şi în acest an vom avea o creştere economică, poate în jur de 3 la sută, iar eu cred că acest lucru poate fi susţinut prin politici fiscale pro-creştere”, a declarat Petrescu, o economistă în vârstă de 33 de ani, licenţiată la Harvard, care a fost anterior consilierul economic al lui Ponta.
” (…) Intenţionăm să eliminăm prevederea de a impozita profitul reinvestit, astfel că, sperăm să stimulăm investiţiile şi crearea de capital”. Această măsură ar putea fi introdusă în luna iulie, ceea ce înseamnă că va avea un impact redus asupra bugetului, de aproximativ 20-30 de milioane de lei”, a spus ea.
Ca parte a acordului cu FMI, care este esenţial pentru credibilitatea României în faţa investitorilor, guvernul a urmărit măsuri de reducere a deficitului şi reforme economice, cum ar fi reorganizarea companiilor de stat ineficiente, în scopul de a stimula creşterea economică. Este vizat un deficit fiscal în conformitate cu normele FMI, de 2,2 la sută din PIB, în acest an, comparativ cu un obiectiv de 2,5 la sută în 2013. Au existat apeluri în interiorul alianţei de guvernare pentru ca România să renunţe la astfel de acorduri cu FMI, dar Petrescu a declarat că o astfel de decizie va depinde de climatul economic din 2015, anul în care acordul actual expiră. Prognoza făcută de Petrescu pentru creşterea pe 2014 este mai mare decât proiecţia FMI, de 2,2 la sută.
Ea prognozează, de asemenea, că inflaţia se va accelera în acest an. Acum este la un nivel minim record, de 1,1 la sută, ceea ce a determinat banca centrală să pună capăt cursei sale de reducere a ratei de referinţă, în luna martie.
România, care este bogată în resurse naturale, inclusiv petrol, gaze naturale, cărbune, sare şi aur, regândeşte nivelul redevenţelor percepute pentru extracţie – în prezent, printre cele mai mici astfel de taxe din Europa, şi un avantaj pentru companii cum ar fi OMV din Austria, Chevron, Romgaz. Petrescu a declarat că guvernul analizează „redefinirea” sistemului de redevenţe, în acelaşi timp având grijă să nu facă investiţiile prohibitiv de scumpe.
„Am avut discuţii extinse cu oficialii FMI şi vom avea mai multe discuţii pe acest subiect. Trebuie să fim atenţi, pentru că o mulţime de investiţii în acest domeniu sunt foarte riscante la început, aşa că, dacă le impozitezi prea mult, s-ar putea pur şi simplu să nu se mai realizeze”, a spus ea.