Violeta Stoica
Municipiul Ploieşti are nevoie, ca de aer, de o nouă staţie de epurare, pentru a se alinia cerinţelor europene în materie de protecţia mediului. Sancţiuni dure financiare ar putea apărea începând din anul 2016, dacă noua staţie de epurare, realizată în proporţie de 80%, conform oficialilor, nu va fi pusă în funcţiune până la sfârşitul anului viitor. Municipalitatea, prin primarul Iulian Bădescu şi prin reprezentanţii Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP), încearcă din răsputeri să găsească soluţia optimă pentru finalizarea lucrărilor – acum sistate – şi, ulterior, pentru rezolvarea problemelor care ne-ar putea costa sume colosale, în cazul în care instituţiile Uniunii Europene ar amenda Ploieştiul pentru nerespectarea directivelor de mediu.
Ploieştiul are, în prezent, o staţie de epurare veche de la sfârşitul anilor ‘60 (foto 1) ai secolului trecut, care, din fericire, mai face încă faţă situaţiei actuale. Reprezentanţii RASP încearcă să o ţină în stare de funcţionare perfectă, doar că nici debitul şi nici treptele de epurare nu mai sunt în concordanţă cu cerinţele.
În anul 2006, conducerea de atunci a Primăriei Ploieşti a considerat necesar să înceapă tratativele pentru construirea unei noi staţii de epurare. În anul 2008, s-a semnat un contract cu un consorţiu care a pornit să construiască această staţie de epurare, contract parafat de municipalitatea ploieşteană şi de Ministerul Mediului, o mare parte din fonduri urmând a proveni de la acest minister.
Pisica moartă, de la un minister la altul
„Din nefericire, într-o anumită perioadă, plăţile nu au mai fost făcute corect către constructor, astfel încât, în momentul în care noua echipă de la primărie a venit să preia conducerea, a constatat că existau nişte datorii neplătite şi, de asemenea, în anul 2013, am fost puşi în situaţia de a nu mai putea continua lucrările, pentru că banii care ar fi trebuit să vină de la Ministerul Mediului nu au mai venit, fondurile urmând a fi mutate către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, instituţie care a preluat toate aceste investiţii. Am mers la acest minister şi am constatat cu stupoare că proiectul nostru nu există. Proiectul a fost transferat, însă nu şi bugetul destinat acestei lucrări pentru noua staţie de epurare de la Ploieşti. Am încercat să găsim fonduri, însă nu s-a mai putut face absolut nimic”, declară directorul tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti, Radu Brânzei. Cei de la Ministerul Mediului, cărora li s-au cerut explicaţii în legătură cu transferul nefinanţat al proiectului, care rămăseseră datori cu suma de 19 milioane de lei, au ridicat din umeri şi răspunsul a fost că nu se mai putea face nimic, pentru simplul motiv că nu mai erau „bugetaţi” la acest minister…
Acum, lucrările sunt oprite, iar Primăria Ploieşti a încercat să găsească o soluţie viabilă pentru rezolvarea acestei probleme care ar putea avea urmări negative, tot din punct de vedere financiar, în special, dacă staţia de epurare nu va fi pusă în funcţiune până la sfârşitul anului 2015. Radu Brânzei explică: „Există soluţii mai multe, pentru că această staţie de epurare este construită în proporţie de 80% (foto 2). Până în anul 2015, mai avem termen pentru a găsi o soluţie. Suntem obligaţi; dacă nu, vom plăti nişte amenzi atât de mari către Uniunea Europeană încât această staţie de epurare va fi o nimica toată. Pentru că 80% din această staţie de epurare este gata, oricine ar fi interesat să cumpere o casă realizată în proporţie de 80%. Una dintre variante ar fi să ne împrumutăm noi, circa opt milioane de euro (din care cinci milioane de euro reprezintă necesarul pentru finalizarea investiţiei şi alţi trei milioane de euro reprezentând datoriile neplătite din urmă). Pe de altă parte, în contractul de concesiune pentru apă şi canalizare, după cinci ani de exploatare, staţia de epurare ar trebui să revină, pentru a fi utilizată, operatorului de apă-canal. Şi în acest sens există inclusiv oferta operatorului de apă-canal din Ploieşti, iar varianta aceasta de a merge la Apa Nova pare una dintre cele mai bune. Încercăm să găsim o soluţie de urgenţă pentru finalizarea acestei investiţii, care este fundamentală pentru Ploieşti”.
Valoarea totală a investiţiei este de 166 de milioane de lei, mare parte a banilor au fost alocaţi, însă reprezentanţii municipalităţii nu înţeleg de ce s-a împotmolit totul pe ultima sută de metri. „Echipa actuală de la Primăria Ploieşti s-a interesat încă de la începutul mandatului de situaţia staţiei de epurare. Am găsit datorii neachitate din anii 2011 şi 2012, am găsit o raportare nu tocmai perfectă către Ministerul Mediului, am găsit o colaborare cu Ministerul Mediului comentabilă şi, brusc, toate fondurile au plecat de la Ministerul Mediului către Ministerul Dezvoltării, astfel încât la Ministerul Dezvoltării nu ne-au mai recunoscut ca investiţie şi ni s-a spus că ar trebui să mai aşteptăm. Nu mai putem însă aştepta, pentru că anul 2015 se apropie. Soluţia trebuie găsită cât mai repede”, a precizat directorul tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice, Radu Brânzei.