Consilierii locali ploieşteni au aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, transformarea motoarelor unui număr de aproximativ 50 autobuze din parcul auto al
SC Transport Călători Express SA din alimentare cu motorină în alimentare cu gaz petrolier lichefiat.
Astfel, Ploieştiul ar putea deveni primul oraş din România în care va fi implementat acest sistem ecologic pentru alimentarea autobuzelor destinate transportului public, valoarea investiţiei fiind de 5.000.000 euro.
Având în vedere protejarea mediului, reducerea emisiei de poluanţi, dezvoltarea durabilă, programul de transformare a alimentării unei părţi a parcului auto cu gaz petrolier lichefiat (GPL), în locul carburantului clasic – motorina, fondurile nerambursabile pentru acest proiect urmează să provină de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Ploieştiul se va alinia, în acest fel, cerinţelor UE în privinţa reducerii emisiilor poluante, angajament european care presupune ca, la nivelul anului 2020, emisia să fie mai redusă cu 20% faţă de anul 1990.
Transformarea motoarelor Diesel în motoare care funcţionează cu GPL va conduce la diminuarea emisiilor poluante, la reducerea costurilor pe kilometru cu circa 40%, datorită costului redus al gazului petrolier lichefiat faţă de costul motorinei, precum şi la activarea autobuzelor vechi, a căror uzură a motorului nu mai permite încadrarea în standardele de mediu comunitare, singura condiţie fiind starea bună a caroseriei.
Strategia de dezvoltare durabilă a Uniunii Europene este “de a se asigura că sistemele de transport îndeplinesc nevoile economice, sociale şi de mediu, minimizând în acelaşi timp efectele nedorite asupra economiei, societăţii şi mediului”. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon provenite din transportul rutier urban trebuie să fie realizată printr-o abordare integrată, eficientă din punct de vedere al costurilor, care să combine inovaţia din domeniul tehnologiei de propulsie a autovehiculelor şi utilizarea combustibililor ecologici.
V.STOICA