Ana Maxim

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat, ieri, Bursa Generală a Locurilor de Muncă desfăşurată simultan în Ploieşti, Câmpina şi Vălenii de Munte. 87 de agenţi economici au oferit în total 906 locuri de muncă, în domeniile: industrial (operator cablaje, constructor montator, inginer mecanic, inginer producţie, manipulant mărfuri, lăcătuş mecanic, strungar, operator mase plastice etc), confecţii ( confecţioner textile, inginer calitate, muncitor necalificat), construcţii civile (zidar, zugrav, sudor, mozaicar, muncitor necalificat), dar şi în domeniile medical, asigurări, servicii. După cum ne-a precizat Cristina Stoichici, director executiv al AJOFM Prahova, comparativ cu alte ediţii ale evenimentului, de data aceasta a existat o ofertă mai bogată de locuri de muncă pentru cei calificaţi să lucreze în domeniul producţiei. Posibilităţi de angajare au existat atât pentru prahovenii cu studii medii şi şcoli profesionale, cât şi pentru cei cu studii superioare, aceştia din urmă putând opta pentru posturi de medici, ingineri mecanici, ingineri în domeniul electric, ingineri de sistem, manageri.
În muncipiul reşedinţă de judeţ, evenimentul s-a derulat între orele 9.00-14.00, la Sala Doroftei. 35 de angajatori care au oferit, în total, 591 de posturi, au fost prezenţi la acest eveniment ce a prezentat interes pentru persoane de diferite vârste, printre acestea fiind tineri de 20 de ani dar şi prahoveni cu vârste de peste 50 de ani. Mai mult de 100 de persoane veniseră chiar în prima oră de la deschidere, pentru a discuta cu reprezentanţii firmelor şi pentru a le prezenta CV-urile. „Eu sunt strungar de meserie dar am lucrat şi ca lăcătuş mecanic. Am lăsat CV-ul şi aştept să fiu contactat”, ne-a spus Matei N., din Ploieşti. „Am mai multe meserii, dar la 55 de ani, cine te mai primeşte ? Am lucrat ca lăcătuş, sudor, dulgher, fierar. Am lăsat CV-uri, dar sunt convins că le-am lăsat degeaba. Nu e prima oară când se întâmplă asta. În primul rând, angajatorii se uită la vârstă”, ne-a spus Sandu Marin, din Ploieşti. „Am căutat loc de muncă în domeniile vânzări, finanţe-bănci, dar nu am găsit ceva care să mi se potrivească”, ne-a mărturisit şi o tânără.
Potrivit unui comunicat al AJOFM Prahova, dintre cele 1.286 de persoane prezente la Bursă (742 la Ploieşti, 372 la Câmpina, 172 la Vălenii de Munte), 700 au fost selectate în vederea încadrării pe diferite posturi, dintre acestea 480 fiind alese de către angajatorii prezenţi la Ploieşti. Doar 10 persoane au fost încadrate pe loc (cinci la Ploieşti, cinci la Câmpina), în următoarele posturi: confecţioner textile (4), muncitor necalificat (2) şi câte una pe posturile de mozaicar, consultant-vânzări, cameristă, controlor tehnic de calitate.