Dragi cititori,

acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.

Primarul este autorizat să întocmească acte de vânzare-cumpărare ?

,,Prin intermediul ziarului dv, aş dori să ştiu dacă primarii sunt autorizaţi, împuterniciţi să întocmească acte de vânzare-cumpărare (teren, case etc.), fără a se mai merge la notariat.’’
Daniel Stroe, Mizil
* * *
Potrivit Legii administraţiei publice nr. 215/2001, la articolul 68 se prevăd atribuţiile pe care un primar le poate îndeplini, însă printre acestea nu se numără şi aceea de a întocmi acte de vânzare – cumpărare pentru terenuri, case etc. De la primărie cel mult se eliberează anumite adeverinţe, documente necesare întocmirii actelor de vânzare-cumpărare, după caz.
În rest, trebuie să ştiţi că, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, sub sancţiunea nulităţii absolute, o întreagă serie de acte juridice pot fi încheiate numai în formă autentică la notarul public. Aşa sunt de pildă actele juridice între vii de înstrăinare a terenurilor cu sau fără construcţii situate în intravilan sau extravilan (adică de vânzare-cumpărare); ipotecile convenţionale; donaţiile; actele constitutive ale societăţilor comerciale în nume colectiv sau în comandită simplă; actele constitutive ale societăţilor comerciale pe acţiuni care se constituie prin subscripţie publică; actele constitutive ale oricărei societăţi comerciale atunci când printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se află un teren; actele constitutive ale asociaţiilor şi fundaţiilor fără scop patrimonial; actele constitutive şi statutele ocoalelor silvice; consimţământul scris de a dona ţesuturi sau organe umane în scop terapeutic; consimţământul părintelui firesc, dat prin act autentic notarial, în cazul adopţiei copilului sau de către celălalt soţ; actele de mecenat.