Dragi cititori,

acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.

În ce condiţii poate fi dat un copil în sistemul de protecţie al statului ?

,,În condiţiile în care am o situaţie materială precară, aş putea cere Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova să îmi ia copilul în plasament la unul dintre centrele acestei instituţii?’’
Andreea Bumbac, Ploieşti
* * *
Doamnă Bumbac, trebuie să ştiţi că potrivit Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, ,,de măsurile de protecţie specială, instituite de prezenta lege, beneficiază: a) copilul ai cărui părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecătoreşte morţi sau dispăruţi, când nu a putut fi instituită tutela; b) copilul care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija părinţilor din motive neimputabile acestora; c) copilul abuzat sau neglijat; d) copilul găsit sau copilul abandonat de către mamă în unităţi sanitare; e) copilul care a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală şi care nu răspunde penal’’. De menţionat este şi faptul că în conformitate cu aceeaşi lege, ,,măsurile de protecţie specială a copilului care a împlinit vârsta de 14 ani se stabilesc numai cu consimţământul acestuia. În situaţia în care copilul refuză să îşi dea consimţământul, măsurile de protecţie se stabilesc numai de către instanţa judecătorească, instanţa care în situaţii temeinic motivate poate trece peste refuzul acestuia de a-şi exprima consimţământul faţă de măsura propusă’’. Totodată, potrivit reprezentanţilor DGASPC Prahova, în situaţia în care un părinte nu îndeplineşte condiţiile menţionate în lege, poate, totuşi, solicita plasamentul copilului în sistemul de protecţie al instituţiei. Cererea făcută în acest sens va fi evaluată de către specialiştii DGASPC şi, în funcţie de cele constatate, se va propune rămânerea copilului în familie, oferindu-se servicii de suport – consiliere socială, psihologică sau juridică – sau instituirea unei măsuri de protecţie. Oricum, în luarea deciziei se va ţine cont de interesul superior al copilului.