• Mort în acte aproape un deceniu, bărbatul şi-a recăpătat identitatea

Vâlva creată în urmă cu aproximativ două luni, când un bărbat din comuna prahoveană Drăgăneşti a aflat că a fost declarat mort, într-un spital din Timişoara, cu aproape un deceniu în urmă, a condus la o „minune” în Postul Paştelui!

Magistraţii de la Judecătoria Ploieşti, instanţa care are arondată şi comuna Drăgăneşti, au hotărât să anuleze actul de deces emis de Serviciul Stare Civilă din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timişoara pe numele lui Gheorghe Nicodim, în luna martie 2005. Judecătorii au dispus, de asemenea, efectuarea menţiunilor respective în Registrul Stării civile Timişoara, însă mai rămâne o problemă: bărbatul care fusese declarat mort mai trebuie să aştepte până i se va anula actul de deces încă 30 de zile, pentru că acesta este termenul legal al dreptului la apel!
Povestea neobişnuită a prahoveanului care a fost declarat mort în Timişoara se apropie, astfel, de un final fericit. Şi asta cu sprijinul secretarului Primăriei Drăgăneşti, Angela Ene (ofiţer de stare civilă), care a solicitat instanţei de judecată anularea actului de deces nr. 912/18.03.2005, întocmit de Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Timişoara, prin care prahoveanul Gheorghe Nicodim, domiciliat în satul Cornu de Jos din comuna Drăgăneşti, a fost declarat mort. „Acesta este viu şi întotdeauna a locuit la domiciliul menţionat şi nici nu a plecat din localitate”, a făcut precizarea reprezentanta Primăriei Drăgăneşti, în cererea adresată Judecătoriei Ploieşti.
Pe de altă parte, şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti a fost înregistrată o sesizare, referitoare la acest caz rar întâlnit. Prin acest document transmis procurorilor, secretarul comunei Drăgăneşti a arătat cum s-a ajuns la această situaţie şi cum a fost depistată eroarea referitoare la „decesul” lui Gheorghe Nicodim. În luna decembrie 2012, Gheorghe Nicodim a depus la Primăria Drăgăneşti cerere de acordare a ajutorului de încălzire, ajutor pe care l-a şi primit, pentru că s-a constatat că se încadrează în prevederile legale pentru obţinerea acestuia. Omul a şi încasat banii pentru încălzirea locuinţei pentru perioada noiembrie 2012 – martie 2013. În anul 2013, însă, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova a avut o acţiune de control în privinţa acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, iar în urma verificărilor s-a constatat că Gheorghe Nicodim figurează în baza de date a ANAF ca fiind decedat. „Cunoscând persoana în cauză şi ştiind să este viu, am cerut lămuriri la Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Ploieşti, la care este arondată comuna Drăgăneşti şi ni s-a comunicat că, într-adevăr, acesta figurează ca decedat la data de 23.01.2005 la Timişoara şi s-a întocmit actul de deces nr. 912/18 martie 2005”, se preciza în sesizarea transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti. Şi de aici a început tevatura: corespondenţa cu Timişoara a dus la trasmiterea documentelor referitoare la moartea prahoveanului.
Pe de altă parte, însă, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu sesizarea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, dat fiind că situaţia s-a complicat, între timp, pentru că poliţistul timişorean care a întocmit actul de identificare a cadavrului bărbatului mort într-un spital din Timişoara a decedat.
Violeta STOICA