Violeta Stoica

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Buzău a verificat legalitatea trimiterii în judecată a celor 13 inculpaţi din „lotul Oniga” şi a constatat că, prin rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, instanţa a fost legal sesizată.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, a fost instituită în sistemul judiciar românesc o nouă etapă, procedura camerei preliminare, prin care judecătorul are competenţe în privinţa verificării legalităţii trimiterii în judecată dispuse de procuror, a legalităţii administrării probelor, precum şi a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală. Prin această procedură, practic, se scurtează procesele penale, având în vedere că judecătorul de fond primeşte dosarul deja verificat în privinţa aspectelor respectării procedurilor de cercetare penală.
Astfel, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Buzău a dispus începerea judecăţii pentru toţi cei 13 inculpaţi din dosarul în care Viorica Oniga, fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, este personajul principal. Astăzi va începe propriu-zis judecarea cauzei penale la instanţa buzoiană, cu Viorica Oniga trimisă în faţa magistraţilor încă în stare de arest preventiv. Alături de Oniga, în boxa acuzaţilor se vor mai afla alte 12 persoane care au avut legătură, într-un fel sau altul, cu emiterea certificatelor de handicap prin încălcarea legii, aşa cum spun procurorii anticorupţie: Ioana Borcan, Sorin Octavian Gabor, Georgeta Oprea, Georgiana Nicoleta Irimia, Georgeta Neacşu, Lucian Ion Manea, Mariana Pascu, Gheorghe Mihalcea, Viorica Arsenie, Lia Aluna Dumitrescu, Alexandrina Dumitru, Claudia Rodica Manea.