Ca în fiecare an, în perioada de dinaintea Sfintei Sărbători a Paştilor, care în acest an va fi pe 20 aprilie, incinta Halelor Centrale din Ploieşti va deveni principala zonă de făcut cumpărături, în mod special de achiziţionare a cărnii.
De săptămâna viitoare, la Ploieşti, în Halele Centrale se va deschide oficial sezonul de vânzare a cărnii de miel. Astfel, cei care doresc să-şi facă aprovizionarea din timp pentru masa de Paşti e bine să ştie că perioada în care se va comercializa carnea de miel sau pastrama de oaie este între 9 şi 19 aprilie. Ca şi în anii trecuţi, producătorii vor vinde în această incintă, în spaţiile special amenajate la etaj. Până ieri, la SC Hale şi Pieţe SA, instituţia care are în administrare clădirea Halelor Centrale, s-au înregistrat deja 15 cereri din partea producătorilor pentru a comercializa carne de miel sau pastramă de oaie. Deocamdată, nu e ştie câţi producători îşi vor expune marfa la Ploieşti, pentru că, săptămâna viitoare, se vor încheia convenţiile pentru închirierea tarabelor.
Reamintim că anul trecut au existat 13 producători, dintre care doi au comercializat doar pastramă de oaie. În ceea ce priveşte preţul, în mai 2013, în Halele Centrale, un kilogram de pastramă de oaie costa 20 de lei, în timp ce un kilogram de carne de miel ajungea la 25 de lei, preţul rămânând la fel ca şi în 2012 atât pentru pastramă, cât şi pentru carnea de miel. Rămâne de văzut cu cât se va vinde anul acesta un kilogram de carne de miel, având în vedere şi faptul că Sărbătoarea Paştilor este mult mai devreme, în comparaţie cu anul trecut, iar mieii sunt mai mici.
Trebuie menţionat, însă, că în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, medicii veterinari au anunţat ample controale în pieţele, târgurile şi unităţile prahovene de vânzare a cărnii de miel şi ied.
C. DOBRE