În momentul de faţă, unul dintre obiectivele majore aflate pe agenda de lucru a conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a României (CNADNR) îl reprezintă modernizarea infrastructurii privind siguranţa circulaţiei rutiere de o parte şi de alta a localităţilor prahovene traversate de Drumul Naţional 1. Adică de la intrarea în localitatea Potigrafu şi până la ieşirea din oraşul Azuga.
După cum ne-a confirmat Ionel Ciobanu, directorul CNADNR – Secţia Prahova, acest proiect prevede, în primul rând, amenajarea a patru intersecţii prevăzute cu sensuri giratorii, respectiv în zonele Băneşti, Cornu, la intrarea în oraşul Breaza (pe pod) şi la ieşirea din oraşul Sinaia în DN1. “În afara construirii acestor intersecţii – menite să confere nu doar o mai mare fluenţă a circulaţiei, ci şi un plus de siguranţă numeroşilor participanţi la traficul rutier – în afara localităţilor unde Drumul Naţional 1 este prevăzut cu patru benzi de circulaţie, va fi continuată acţiunea de montare a separatoarelor de sens. De asemenea, proiectul mai prevede ca, în fiecare localitate riverană DN1, să fie efectuate lucrări de refacere a trotuarelor şi a rigolelor de scurgere a apelor pluviale, precum şi alte lucrări de arhitectură stradală”, a adăugat interlocutorul nostru. Din câte ni s-a precizat, licitaţia publică pentru desemnarea firmei de construcţii care să execute lucrările menţionate a avut loc în urmă cu aproape doi ani, însă acestea nu au putut fi demarate din cauza întârzierii alocării fondurilor aferente nerambursabile de către Uniunea Europeană.
În paralel cu implementarea proiectului amintit, conducerea Secţiei Prahova a CNADNR are în vedere, în acest an, montarea a 1.250 metri liniari de separatoare de sens în zona Bărcăneşti, la intersecţia drumurilor de pe raza comunei Păuleşti cu DN1, până la intersecţia cu calea ferată Ploieşti-Plopeni, precum şi pe DN1 B (Ploieşti – Albeşti Paleologu).
D. CONSTANTIN