Fraţii Masterson s-au numărat printre cei mai buni protectori şi prieteni, pe timpul războiului, ai României. Astfel, au intervenit la cartierul general aliat, de mai multe ori, în favoarea României, înlesnind diplomaţilor români, aflaţi la Cairo – printre care şi Alexandru Cretzianu – diverse întrevederi cu reprezentanţi de decizie ai aliaţilor, în scopul stabilirii unor condiţii de armistiţiu, pe cât posibil, mai avantajoase României.
Thomas Masterson este cel care, la 24 ianuarie 1943, în plin război, inaugurează la secţia română a BBC ciclul de expuneri pe tema „1943 trebuie să fie anul deciziei României”.
În cadrul acestei emisiuni, va susţine un număr de 50 de conferinţe, până la 6 iunie 1944, în care avertiza România asupra riscului ce decurgea din prelungirea termenului detaşării sale de Axă. Numai moartea a pus capăt acestei activităţi.Fratele său, colonelul Edward Masterson, a revenit la Ploieşti la finele anului 1944, fiind în comisia care s-a ocupat de repatrierea piloţilor aliaţi prizonieri în România, prilej cu care şi-a revăzut casa, un loc mult prea liniştit faţă de tumultoasele activităţi desfăşurate aici în perioada anterioară războiului.
Venirea la guvernare a Generalului Antonescu şi a Mişcării Legionare a însemnat arestarea străinilor din ţările aliate, care lucrau în rafinăriile ploieştene, inclusiv a lui Thomas Masterson. În urma unor înţelegeri diplomatice, aceştia au fost expulzaţi fără a suferi neplăceri în timpul anchetelor şi fără a fi condamnaţi pentru spionaj ori sabotaj.
Şi ce s-a întâmplat cu casa britanicului? A fost pusă la dispoziţia generalului Alfred Gerstenberg, herr protektor al Ploieștilor între anii 1942 – 1944. Acesta se afla, încă din 1939, la Bucureşti, ca ataşat militar Luftwaffe al Legaţiei Germane.
Detalii, în ediţia de mâine a ziarului Prahova.