Urzica este foarte importantă prin conţinutul său bogat în vitamine, substanţe proteice, azotoase, glucide, acizi, săruri minerale, clorofilă, având toţi aminoacizii esenţiali. Datorită acestui conţinut ea se întrebuinţează pe scară largă în medicină, în industria farmaceutică şi ca aliment.

Frunzele tinere contin in 100 g: 40 mg vitamina C; 0,250 mg vitamina B1; 1,400 mg vitamina B2; 2,33 mg vitamina E; 3,45 mg vitamina PP; vitaminele A, K si multe minerale, cum ar fi: 250 mg potasiu; 144 mg calciu; siliciu; 6 mg fier, etc. Urzica are in continutul sau: 7,9 % proteine; 0,7 % lipide; 7,1 % glucide.

Urtica prezinta un mare interes in alimentatie, deoarece este printre putinele plante care contin toti aminoacizii esentiali: leucina – izoleucina 0,3%; fenilalnina 0,13%; tirozina 0,06%; lizina 0,15%; cistina 0,008%; alanina 0,15%; histidina 0,15%; etc.

Administrarea unui tratament pe bază de urzică proaspătă administrat timp de trei săptămâni permite creşterea atenţiei şi scade componenta psihică a oboselii.

La un litru de apă de folosesc 50-60 de grame de frunze şi tulpini de urzică, se infuzează timp de 10 minute, consumându-se 3-4 căni pe zi, după masă.