Premierul optează pentru reducerea TVA la fructe şi legume

Revenirea taxei pe valoarea adăugată la nivelul de 19 la sută este sustenabilă dacă România va continua să înregistreze aceeaşi creştere economică de anul trecut, de peste 3 la sută, a declarat premierul Victor Ponta la o emisiune tv. Întrebat ce şanse sunt să mai fie atins acest nivel de creştere economică, premierul a amintit că, pentru acest an, „este estimat un nivel de „2 virgulă”, dar că pentru anul trecut a fost prognozat un avans al PIB de 1,6 la sută, mult sub rezultatul final”. Acesta a adăugat: „Să dea Dumnezeu să se întâmple la fel şi anul acesta, să ajungem la o creştere a PIB spre 3 la sută, caz în care aş opta pentru reducerea TVA la fructe şi legume decât la carne”.

Birourile de supraveghere judiciară, operaţionalizate în urma noilor prevederi procesual-penale

Poliţiştii structurilor de supraveghere judiciară din cadrul IGPR au desfăşurat, săptămâna trecută, o serie de activităţi specifice în cazul altor 115 persoane faţă de care s-au dispus măsuri preventive care stabilesc supravegherea judiciară. Este vorba despre trei persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, respectiv 112 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Reamintim că, la data de 1 februarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual-penale, au fost operaţionalizate Birourilor de Supraveghere Judiciară de la nivelul IGPR şi IPJ-uri, precum şi compartimentele constituite la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele de reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestor structuri.

Direcţia Antifraudă anchetează, lunar, 3-4 cazuri de evaziune fiscală

Noua Direcţie Generală Antifraudă va instrumenta, lunar, câte trei-patru cazuri naţionale de evaziune fiscală, dar aceasta nu înseamnă că lasă descoperită mica evaziune, atât de prezentă în zona depozitelor de mărfuri cu ridicata, a comerţului cu amănuntul, a alimentaţiei publice ş.a., a declarat Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), într-un interviu. Acesta a adăugat că acţiunile inspectorilor sunt însă atent programate şi niciunul dintre aceştia nu va putea avea iniţiativa unui control cu de la sine putere. „Eu ştiu în fiecare minut unde se află fiecare dintre cei 800 de inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă. Până la sfârşitul lunii aprilie, în cadrul acestei structuri vor fi angajaţi, în total, 2000 de inspectori”, a afirmat Diaconu.

Cantitatea de lapte de bovine colectată de fabrici, în creştere

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în ianuarie 2014, cantitatea de lapte de bovine colectată de fabricile procesatoare a crescut cu 4.805 tone (+ 7,4 la sută), conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Principalele produse lactate la care producţia a crescut, în ianuarie 2014 comparativ cu luna corespunzătoare din 2013, sunt: lapte de consum cu 3.244 de tone (+17,2 la sută), smântână de consum cu 444 de tone (+9,8 la sută), brânzeturi cu 424 de tone (+9,2 la sută), iaurt cu 837 de tone (+5,4 la sută). În schimb, la unt s-a înregistrat o scădere a producţiei cu 74 de tone (-8,4 la sută). Creşterea producţiei de produse lactate s-a datorat şi creşterii cantităţii de lapte brut importat de la 9.609 tone în luna ianuarie 2013 la 10.013 tone în ianuarie 2014 (+4,2 la sută).