Misiune economică organizată de CCI Prahova în Bosnia Herţegovina

Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova organizează, în perioada 26 – 29 martie 2014, o misiune economică la Banja Luka (Bosnia Herţegovina). Misiunea este organizată la invitaţia Camerei de Comerţ şi Industrie Banja Luka şi reprezintă o continuare a relaţiilor strânse de colaborare dintre cele două instituţii camerale. Programul va cuprinde întâlniri de afaceri şi vizite la companii bosniace, în funcţie de domeniul specific de activitate şi interes al companiilor româneşti, precum şi participarea la Topul firmelor din regiunea Banja Luka.
Situată în N-V ţării, Banja Luka este capitala administrativă a Republicii Srpska şi cel de-al doilea mare oraş al Bosniei Herţegovina, având o populaţie de circa 250.000 de locuitori. Economia regiunii este reprezentată, în principal, de industria alimentară, industria de prelucrare a lemnului, agricultură, vinificaţie şi turism.

1,2 miliarde de euro, primite de România de la Comisia Europeană

România a primit, luna trecută, de la Comisia Europeană 1,2 miliarde de euro, reprezentând fonduri structurale şi de coeziune, sumă care reprezintă aproape 25 la sută din încasările aferente perioadei 2007 – 2013. „Toate aceste recorduri în cascadă înregistrate în luna februarie – adică 830 milioane de euro încasate într-o singură zi (20 februarie), şi încă 304,6 milioane de euro, pe 21 februarie – se datorează măsurilor adoptate de Guvern în 2013, un an foarte bun din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. Acesta a avertizat însă că România are deficienţe majore legate de implementarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi, ca atare, trebuie identificate o serie de soluţii pentru eliminarea acestora.

Designeri români la Salonul internaţional de la Paris

24 de designeri români au participat, în perioada 28 februarie – 3 martie 2014, la Salonul internaţional de design vestimentar TRANOI – Paris, cel mai important eveniment de profil din Europa şi unul de referinţă din lume. Designerii români au expus alături de alţi 1.000 de creatori de modă din 30 de ţări, întreaga manifestare expoziţională punând în valoare importanţa existenţei brandurilor originale în industria confecţiilor, a marochinăriei şi a încălţămintei. Participarea designerilor români a fost organizată de Ministerul Economiei, în colaborare cu Asociaţia „Romanian Creative Fashion”- patronatul din domeniu şi cu sprijinul Biroului român de promovare comercial-economică de la Paris.

Strategia de lucru a apicultorilor prahoveni, dezbătută la Ploieşti

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Laurenţiu Rebega, a participat, pe 5 martie 2014, la o întâlnire de lucru organizată la Ploieşti de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România- Filiala Prahova. Tema centrală a acestei întâlniri, la care au participat peste 200 de apicultori prahoveni, a vizat prezentarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), domeniul apicol, în perioada 2014 – 2020, dar şi a strategiei de lucru pentru 2014 a Filialei Prahova a Asociaţiei menţionate. La eveniment au mai participat consilierul pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Agriculturii, El-Fatih Abu-Samra, reprezentantul APIA, Cristina Surlea, directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă ş.a.