Se ia în calcul reducerea TVA la produsele din carne

Ministerul Agriculturii şi Finanţele lucrează la un proiect de lege pentru reducerea TVA la produsele din carne, la 9%. România percepe, acum, la aceste produse o cotă standard de TVA de 24%. Este al cincilea cel mai înalt nivel din UE, după Ungaria, care are un neobişnuit 27%, peste nivelul maxim din Uniunea Europeană, şi după Danemarca, Suedia (ţări cunoscute pentru nivelul ridicat al fiscalităţii, dar şi pentru calitatea vieţii) şi de proaspăt intrată în Uniunea Europeană, Croaţia, care au o cotă de 24%. Cu excepţia pâinii şi a produselor de panificaţie, România percepe cota standard de 24% TVA la produsele alimentare. Este a doua cea mai mare cotă din Uniunea Europeană la alimente-doar Danemarca are 25%. Spre exemplu, Ungaria are 18%.
În cazul în care TVA la carne şi produse din carne va fi redusă la 9%, România va ajunge la jumătatea clasamentului european, pe locul 14, la această grupă de alimente.

Importurile de băuturi şi tutun au fost de 416 milioane de euro

România a exportat, în 2013, din ianuarie şi până în noiembrie, băuturi şi tutun în sumă de 583,1 milioane euro, cu circa 12% peste nivelul din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Importurile de băuturi şi tutun s-au cifrat, în perioada menţionată, la 416,6 milioane euro, fiind cu 0,75% mai mari faţă de cele din perioada ianuarie-noiembrie 2012, înregistrându-se astfel un deficit comercial de 166,5 milioane euro (plus 56%) pe acest segment. În sectorul de fabricare a băuturilor lucrau, în noiembrie 2013, 18.600 persoane, iar în cel al tutunului 1.600 persoane, câştigul salarial mediu net fiind de 2.181 lei, respectiv de 4.081 lei.

Preţurile producţiei industriale au stagnat

Preţurile producţiei industriale din România au stagnat în ianuarie faţă de ultima lună a anului trecut, pe piaţa internă înregistrându-se o scădere de 0,1%, iar pe cea externă un avans de 0,3%, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Indicatorul analizat a înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare cu 0,9%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 0,5%, şi industria bunurilor de uz curent, cu 0,3%. Scăderi de preţuri s-au constatat la produsele energetice (cu 1%) şi industria bunurilor de capital (0,1%). “Faţă de luna ianuarie 2013, preţurile producţiei industriale au fost mai mici cu 1,1%, cu 0,1 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 0,2 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă”, arată INS, într-un comunicat. Preţurile producţiei industriale au crescut, comparativ cu prima lună a anului anterior, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 1,7%, şi industria bunurilor de uz curent, cu 1,3%. Scăderi de preţuri s-au înregistrat la produsele energetice (2,9%), în industria bunurilor intermediare (1,6%) şi cea a bunurilor de capital (0,6%).