Misiune economică în India organizată de CCI

Camera de Comerţ şi Industrie Prahova organizează, în perioada 25 – 30 martie 2014, o misiune economică în India, cu prilejul Forumului de Afaceri India – Europa Centrală, de la New Delhi. Acţiunea este organizată la iniţiativa Ambasadei Indiei în România şi în colaborare cu Federaţia Indiană a Camerelor de Comerţ şi Industrie, reprezentând o oportunitate pentru companiile prahovene care intenţionează să-şi extindă afacerile în această zonă, foarte puţin afectată de criza economică globală.
Sunt invitate să participe companii din următoarele domenii: industria farmaceutică, industria alimentară, agricultură, infrastructură, servicii financiar-bancare, cercetare şi dezvoltare. Relaţii suplimentare, la fax 0244/512.552 sau e-mail:
externe@cciph.ro.

Volumul schimburilor comerciale ale României în Mexic, în creştere

Mexicul este un partener economic important pentru România, fiind a treia destinaţie a exporturilor româneşti în această zonă, după SUA şi Brazilia, existând un real interes din partea mediului de afaceri autohton pentru cooperare pe piaţa mexicană, a declarat Virgil Daniel Popescu, secretar de stat în Ministerul Economiei.
Volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Mexicul a atins, în anul trecut, valoarea de 359 milioane de dolari, în creştere cu 32,9 la sută faţă de 2012, din care exportul românesc a fost de 212,4 milioane de dolari, iar importul de 146,6 milioane de dolari, soldul fiind favorabil ţării noastre cu 65,8 milioane de dolari. Principalele produse româneşti exportate în Mexic sunt componente pentru extracţia petrolului, părţi şi accesorii pentru autovehicule, instrumente şi aparate optice, maşini şi dispozitive mecanice (rulmenţi, robineţi, injectoare, bujii).

Ajutoare de stat pentru crearea de locuri de muncă

În prima jumătate a anului în curs, Ministerul Finanţelor preconizează că vor fi aprobate circa 20 de noi proiecte de investiţii, în valoare de peste 500 milioane de euro, care vor genera aproximativ 5.000 de noi locuri de muncă. În acest sens, în Legea bugetului de stat pe anul 2014, în cadrul Programului „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii”, care cumulează schemele de ajutor de stat administrate de Ministerul Finanţelor, a fost prevăzută suma de 639,243 milioane de lei, reprezentând credite de angajament pentru emiterea de noi acorduri de finanţare.

Banii trimişi acasă de românii care lucrează în străinătate, tot mai puţini

Românii care muncesc în străinătate au trimis familiilor lor rămase în ţară, în anul trecut, doar 3,67 miliarde de euro, conform datelor comunicate de Banca Naţională a României. Această sumă este cu 8 la sută mai redusă decât cea din 2012, şi la jumătatea transferurilor bancare din 2008, an în care remiterile au înregistrat un adevărat record: 6,61 miliarde de euro. Principala explicaţie a reducerii transferurilor curente de bani din străinătate constă în faptul că efectele crizei economice au fost resimţite, destul de serios, şi de Spania şi Italia, principalele ţări unde lucrează cei mai mulţi români. Drept urmare, unora dintre aceştia li s-au diminuat salariile, iar alţii au ajuns chiar şomeri.