Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat că există posibilitatea ca valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 4-4,5%. „Există o discuţie cu toate organismele internaţionale pentru majorarea punctului de pensie la 4-4,5% a punctului de pensie în 2015″, a anunţat Plumb.

Intenţia de majorare a fost confirmată de premier care a avut totuţi reţineri să se pronunţe asupra cuantumului exact al majorării. !”Anul acesta indexarea pensiilor a fost 3,75% şi cu o inflaţie mai mică decât a prognozat BNR. Ministerul Muncii e mai optimist, dar subiectul a fost discutat cu ministrul Bugetului, dar orice indexare va fi posibilă doar de la 1 ianuarie 2015”, a declarat Victor Ponta.

De asemenea, există posibilitatea şi a modificării Legii pensiilor. „Cred că un obiectiv fundamental al unei noi Legi a pensiilor ar fi principiul contributivităţii, dar şi reducerea decalajul între cele mai mari şi cele mai mici pensii. Avem cetăţeni care ies la pensie cu o pensie inadmisibil de mică şi alţii care ies cu o pensie foarte mare şi pentru standardele europene. Orice nouă lege a pensiilor are ca obiectiv o reducere a decalajului, iar pentru asta trebuie să fim foarte atenţi la poziţia CCR. CCR ne-a zis că nu avem voie să reducem pensiile de serviciu. Din punctul meu de vedere trebuie discutată cu CCR că altfel o dăm degeaba”, a apreciat Ponta.

Guvernul pregăteşte schimbări majore în privinţa pensiilor. Potrivit noului program de guvernare trimis la Parlament, vor apărea conturi individuale de economisire pentru pensionari şi se va introduce un nou pilon de pensii.

Astfel, programul prevede introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV) bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate, eliminându-se astfel nedreptăţile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor şi totodată se creează posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.

Guvernul îşi propune crearea unui sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, dar şi dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi totodată din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului.

„Pornind de la convingerea că sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi totodată din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului. În acest sens, vom susţine schimbarea principiilor care guvernează sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivităţii şi al responsabilităţii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranziţie către noul sistem a măsurilor de atenuare a costurilor reformei, fără afectarea veniturilor beneficiarilor în plată sau cu perioadă de acumulare mică”, se arată în documentul făcut public vineri de Guvern.