Dragi cititori, acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.

Pensia de boală se consideră vechime în muncă ?

,,Eu am fost pensionat pe caz de boală timp de 5 ani şi aş vrea să ştiu dacă această perioadă se consideră vechime în muncă la calcularea valorii pensiei la limita de vârstă ?’’
Alexandru Panait, Plopeni
* * *
Domnule Panait, în problema semnalată de dumneavoastră am stat de vorbă cu reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova şi, potrivit reprezentanţilor instituţiei, acea perioadă în care aţi fost pensionat pe caz de boală se ia în considerare ca vechime la calcularea valorii pensiei la limita de vârstă. Acest lucru este specificat în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Concret, la articolul 75 din legea menţionată se precizează: ,,(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate. (2) Stagiul potenţial rezultat conform alin. (1) nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6, la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă’’. Iar la art.82, se arată că ,,(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.’’ În plus, trebuie precizat că, dacă în urma calculelor, pensia de limită de vârstă este mai mică decât pensia de invaliditate, vi se va acorda pensia al cărei cuantum va fi cel mai mare.