Premieră pentru tenisul feminin românesc
Simona Halep va ocupa, începând de luni, locul 5 sau 6 mondial, o performanţă ce nu a mai fost reuşită de nici o jucătoare de tenis din România de la crearea ierarhiei WTA, în noiembrie 1975. Prin victoria reuşită marţi, în optimile de finală ale turneului de la Indian Wells, şi prin eliminarea jucătoarei cehe Petra Kvitova în aceeaşi fază, Halep, acum pe locul 7 WTA, şi-a asigurat cel puţin poziţia a şasea în clasament şi mai poate urca până pe cinci, în funcţie de următoarele ei rezultate la competiţia californiană, dar şi de cele ale sportivei Jelena Jankovici din Serbia. Halep, cap de serie numărul 6, a învins-o, marţi, cu scorul de 6-2, 1-6, 6-4, pe Eugenie Bouchard (Canada), cap de serie numărul 18 şi poziţia 19 în ierarhia mondială. Dintre jucătoarele calificate în optimi, numai Jelena Jankovici şi Petra Kvitova puteau să pună în pericol ascensiunea româncei în ierarhia WTA. Jankovici, locul 8 WTA, a trecut şi ea în sferturi, după victoria obţinută, cu scorul 6-3, 6-1, în faţa danezei Caroline Wozniacki. Însă Kvitova, locul 9 WTA, s-a oprit în optimi, fiind învinsă, cu scorul de 6-3, 6-2, de Dominika Cibulkova din Slovacia. Pentru a ajunge pe locul 5 WTA, maximum realizabil la Indian Wells, Simona Halep trebuie să aibă cel puţin acelaşi parcurs în competiţie ca Jankovici. La 24 februarie, Simona Halep a ocupat în premieră locul 7 în ierarhia mondială, egalând cea mai bună clasare a unei sportive din România, performanţă realizată de Irina Spîrlea din 1997. Women’s Tennis Association, asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis, a luat naştere în 1973, la Londra, iar prima ierarhie oficială a fost publicată la 3 noiembrie 1975. WTA reuneşte astăzi peste 2.500 de sportive din 92 de ţări, care concurează anual în 54 de turnee WTA şi patru Grand Slam-uri, organizate în 33 de state, cu premii totale de aproximativ 120 de milioane de dolari.
Competiţia de la Indian Wells (California, SUA), cea mai mare după cele de Grand Slam, este de categorie Premier Mandatory şi are premii totale de aproape 6 milioane de dolari. Câştigătoarea acestui turneu este recompensată cu un milion de dolari şi cu o mie de puncte WTA. Tabloul principal de simplu cuprinde 96 de jucătoare, cu 32 de capi de serie. Meciurile se dispută pe hard la Indian Wells Tennis Garden, o bază sportivă de 360.000 de metri pătraţi, cu o arenă centrală de 16.100 de locuri, a doua din lume din punct de vedere al capacităţii, după Arthur Ashe Stadium de la Flushing Meadows, New York (peste 22.500 de locuri).
Comisia pentru Agenţi de Jucători le-a retras licenţa fraţilor Victor şi Ioan Becali
Federaţia Română de Fotbal a confirmat, marţi, pe site-ul oficial, că licenţa fraţilor Victor şi Ioan Becali a fost retrasă de Comisia pentru Agenţi de Jucători, în urma condamnării lor în „Dosarul transferurilor”. “Comisia pentru Agenţi de Jucători a FRF ia act de condamnarea privativă de libertate a domnilor Victor Becali şi Ioan Becali, hotărâre pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti la data de 4 martie 2014, în dosarul 3133/3/2009. Astfel, constatând că, în urma hotărârii anterior amintite, domnii Victor Becali şi Ioan Becali nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 6, alin 1. din Regulamentul Agenţilor de Jucători, Comisia, în temeiul art. 14 şi art. 15 din acelaşi Regulament, dispune retragerea licenţei de agent de jucători începând din 10 martie 2014. Se constată suspendarea de drept a licenţelor din data de 4 martie 2014. Decizia Comisiei poate fi atacată cu recurs la Comisia de Recurs a FRF”, se arată în comunicatul FRF.
Pe de altă parte, FRF a anunţat că va organiza un examen pentru obţinerea licenţei de agent de jucători, la 3 aprilie, de la ora 10.00. Înscrierile candidaţilor se pot face până la 19 martie, ora 17.00. Directorul departamentului licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat că fraţii Ioan şi Victor Becali nu vor mai putea obţine niciodată licenţa de jucători în urma condamnării în „Dosarul transferurilor”, conform regulamentelor federaţiei. La 7 martie, la trei zile după decizia Curţii de Apel Bucureşti în „Dosarul transferurilor”, Federaţia Română de Fotbal a actualizat lista cu agenţii de jucători licenţiaţi de FRF, de pe care a fost scos Victor Becali. Contractele jucătorilor reprezentaţi de Victor Becali vor fi preluate de către italianul Pietro Chiodi, care deţine licenţa din partea FRF.
România va fi prezentă la Campionatul European de snooker
România va fi reprezentată la Campionatul European de snooker, juniori şi seniori echipe – categoria amatori, care va avea loc la Bucureşti între 18 şi 29 martie, de 47 de jucători, au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Federaţiei Române de Snooker. La competiţia destinată jucătorilor Under 21, România va avea 8 echipe de câte doi jucători, trei dintre ei participând şi la concursul de seniori. La Campionatul European de seniori vor participa nouă echipe la bărbaţi, două de fete şi şase în concursul master.
“România trebuia să organizeze anul acesta un campionat mondial de snooker, dar la rugămintea expresă a preşedintelui Federaţiei Europene de Snooker ne-am asumat o responsabilitate mare şi am acceptat organizarea campionatului european care ar fi trebuit să aibă loc în Israel. Este un record de participare a jucătorilor români la o astfel de competiţie, acesta fiind unul dintre motive. Am convingerea că într-un timp scurt un român va ajunge în main-tour”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Snooker, Francisc Tobă. La această ediţie a Campionatului European de snooker, care va avea loc între 18 şi 29 martie, la Bucureşti, jucătorii români vor avea o ţinută nouă, după un model britanic retro. Campionatul European de snooker, juniori şi seniori echipe – categoria amatori, organizat de FR Snooker şi Asociaţia Europeană de Biliard şi Snooker, în parteneriat cu Innovation Travel, va reuni la Bucureşti peste 250 de participanţi din peste 30 de ţări. Pe 23 martie, Innovation Travel va organiza la Sala de Marmură a Casei Presei o gală naţională dedicată snookerului.