* Funcţionarea optimă a corpului şi a minţii depinde de calitatea şi cantitatea somnului. Perioadele de somn întrerupt sau redus calitativ pot conduce în timp la manifestări fiziologice grave, cu impact major asupra sistemelor organismului şi asupra modului în care acestea comunică între ele. Principalele cauze asociate tulburărilor de somn sunt problemele aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive şi apneea. Netratate, acestea pot induce apariţia unor noi afecţiuni precum: narcolepsia, somnambulismul sau terorile nocturne, scrie Doctorul zilei.

* Pernele trebuie înlocuite la fiecare doi ani. Nu contează numai cât de des schimbi lenjeria de pat şi cât de des aeriseşti pernele şi pilotele. Toate trebuie înlocuite la anumite intervale, fiindcă se deteriorează şi ne pun în pericol sănătatea, avertizează specialiştii. În urma unui studiu care a arătat că britanicii îşi riscă sănătatea fiindcă folosesc aceleaşi aşternuturi prea mult timp, Consiliul Somnului din Marea Britanie a lansat un set de recomandări privind intervalele de timp la care trebuie schimbate pernele şi pilotele. Aşadar, potrivit specialiştilor britanici, pernele ar trebui înlocuite la fiecare doi ani şi pilotele trebuie aruncate după cinci ani de utilizare.

* Nu am mai schimbat marca de şampon de mai bine de câţiva ani, nu umezim părul suficient şi aplicăm şamponul în doar câteva puncte de pe scalp – acestea sunt doar câteva dintre greşelile pe care le facem atunci când ne spălăm pe cap. Experţii în frumuseţe spun că aceste obiceiuri ne deteriorează podoabă capilară. Deseori, părul nostru este lipsit de strălucire de a doua zi după ce ne-am spălat pe cap. Experţii în frumuseţe spun că de cele mai multe ori suntem tentaţi să facem mici greşeli, din cauza cărora podoaba capilară se îngraşă repede şi are un aspect murdar.

* În fiecare zi, rinichii filtrează 200 de litri de sânge, înlăturând în acest proces doi litri de toxine, deşeuri şi apă. Deşeurile şi apa sunt eliminate sub formă de urină şi, prin acest proces, rinichii reglează nivelul de lichide din corp. Rinichii eliberează, de asemenea, hormoni care reglează tensiunea arterială, produc celule roşii şi ajută la menţinerea sănătăţii oaselor. În cazul în care rinichii nu funcţionează optim, substanţele reziduale şi lichidele rămân în organism şi cauzează edeme la nivelul membrelor, dificultăţi de respiraţie şi dificultăţi de golire a vezicii urinare, scrie Doctorul zilei.