La Monumentul Vânătorilor din Ploieşti a avut loc, ieri, o manifestare cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a Bulgariei, la care au participat prefectul Marius Sersea, subprefectul Rodica Paraschiv, Laurenţiu Rebega, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Raul Petrescu, viceprimar al Ploieştiului, oficiali militari, veterani de război prahoveni, ambasadorul Republicii Bulgariei la Bucureşti, Aleksandar Filipov, ataşatul militar Todor Penchev, precum şi doi consilieri şi doi secretari din cadrul Ambasadei Bulgariei. Evenimentul a fost organizat de Prefectura Prahova şi Primăria Ploieşti.
Manifestarea a început cu o slujbă religioasă pentru pomenirea eroilor români şi bulgari care şi‑au dat viaţa în timpul conflictelor militare, aceasta fiind oficiată de un sobor de preoţi, condus de protoiereul Ştefan Muşat. Din păcate, pentru că organizatorii nu au adus şi microfoane, alocuţiunile ambasadorului Bulgariei şi prefectului de Prahova nu au putut fi auzite decât de către persoanele aflate lângă aceştia (reprezentanţi ai instituţiilor publice, preoţi). Militarii aliniaţi lângă monument şi cei câţiva trecători care s-au oprit să urmărească evenimentul nu au reuşit să desluşească mai nimic din ceea ce au spus cei doi.
Oaspeţii bulgari, reprezentanţi ai instituţiilor publice, militari activi, veterani de război, reprezentanţi ai „Cultului Eroilor” Prahova au depus, la final, coroane la Monumentul Vânătorilor. Pe 3 martie, s-au împlinit 136 de ani de la semnarea Tratatului de la San Stefano, prin care Bulgaria a devenit Principat autonom eliberat de sub stăpânirea otomană, în urma încheierii războiului ruso-turc din 1877-1878. Manifestarea de ieri – devenită una de tradiţie – s-a dorit a fi un omagiu adus soldaţilor români şi celor bulgari care au luptat împreună împotriva otomanilor. Ambasadorul Bulgariei ne-a precizat că există o legătură directă între Ploieşti şi eliberarea Bulgariei, deoarece în municipiul prahovean au fost antrenate trupe de voluntari bulgari care au luptat alături de armata română împotriva trupelor otomane. După cum ne-a precizat şi colonelul (r) Constantin Chiper, preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor” Prahova, în total, aproximativ 25.000 de bulgari au luptat alături de armata română şi cea rusă împotriva otomanilor, bulgarii fiind alături de români mai ales în luptele de la Plevna, Rahova şi Vidin. Monumentul Vânătorilor de la Ploieşti a fost construit în cinstea prahovenilor din Batalionul 2 Vânători, condus de Alexandru Candiano-Popescu, cel care a contribuit la prima mare victorie românească din Războiul de Independenţă – atacul de la Griviţa (30 august 1877).
Ana M.