Clienţii care nu îşi achită ratele la credite se pot trezi cu conturile poprite de către bancă, fără să fie înştiinţaţi şi somaţi în prealabil, măsura fiind în conformitate cu legislaţia în vigoare. Totuşi, pentru ca poprirea să poate fi înfiinţată trebuie să existe în mod obligatoriu o declaraţie de scadenţă anticipată a creditului, în caz contrar debitorul poate formula o contestaţie.

Majoritatea bancilor au in contractele de credit anumite clauze privind neexecutarea de catre client a obligatiilor, care pot declara creditul scadent anticipat, caz in care clientul va datora toata suma la momentul respectiv, a declarat avocatul Madalina Pascu, potrivit avocatnet.ro. Cu alte cuvinte, daca un client nu isi achita o rata la un credit contractat, atunci banca poate sa il execute silit si prin urmare, sa ii popreasca conturile.

Pentru a se proceda la executarea silita, trebuie neaparat sa existe o declaratie de scadenta anticipata a creditului. „Imprumutatii trebuie sa verifice, atunci cand se gasesc in faza de executare silita, daca au primit o scrisoare privind declararea scadentei anticipate a creditului. In caz contrar, trebuie formulata contestatie la executare”, a mentionat avocatul.

In cazul in care debitorul nu detine bunuri se pot urmari veniturile incasate de acesta, respectiv: salarii, alte venituri periodice realizate din munca, pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale, alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia.

Aceste tipuri de venituri pot fi poprite, insa in anumite limite. Respectiv, acestea pot fi urmarite: pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii sau pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.