O bună parte dintre aleşii locali din judeţul nostru habar nu au de legislaţia în vigoare, cu toate că unii dintre aceştia nu sunt la primul mandat. Altfel n-ar confunda banii publici cu cei din propriile buzunare, cheltuindu-i cu atâta nonşalanţă, fără a avea la bază, în majoritatea cazurilor, documente justificative legale. De astă dată, ne vom referi la câteva cazuri de ilegalităţi din domeniul investiţiilor, descoperite de către inspectorii Camerei de Conturi Prahova, în urma controalelor efectuate în 2013 şi date publicităţii la începutul anului în curs.
Plăţi pentru lucrări şi servicii supraevaluate sau nerealizate. Verificând modul în care au fost decontate lucrările de investiţii la obiectivul „Sistemul de alimentare cu apă potabilă în comuna Cărbuneşti”, inspectorii amintitei instituţii au constatat, în primul rând, plăţi nelegale către constructor în valoare de 2.090.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări contractate dar nerealizate (pavaj, sprijinire maluri, reţea aducţiune), precum şi existenţa unor lucrări supraevaluate (ţeavă reţea distribuţie, foraje puţuri de apă). Totodată, societatea prestatoare de servicii a încasat necuvenit 27.000 de lei, reprezentând contravaloarea dirigenţiei de şantier. Per total, primăria a achitat, necuvenit, constructorului 413.000 lei, la care au fost calculate dobânzi penalizatoare în valoare de 168.000 de lei, până la data de 13 iunie 2013 (data verificării).
Asemănător au stat lucrurile şi la Primăria Călugăreni, în cazul obiectivului „Alimentare cu apă potabilă a localităţii”(investiţie neterminată şi nerecepţionată). În acest caz, constructorul a solicitat necuvenit 1.065.000 lei, reprezentând lucrări neexecutate sau executate parţial, lucrări care au mai fost decontate anterior, lucrări nefuncţionale (care nu au fost realizate în baza unor studii, proiecte tehnice, dispoziţii de şantier), echipamente şi utilaje supraevaluate faţă de preţurile ofertate. La finalul controlului, inspectorii Camerei de Conturi au concluzionat că Primăria Călugăreni a efectuat plăţi nelegale de la capitolul 70.02 („Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică”) în valoare de 540.000 de lei, pentru care au fost percepute dobânzi penalizatoare în sumă de 50.000 de lei (până la 26 iulie 2013, data controlului). Practici asemănătoare au mai fost depistate şi în cazul altor primării, precum Floreşti (sume achitate necuvenit în valoare de 238.000 de lei), Păcureţi (75.000 de lei), Buşteni (37.000 de lei) ş.a.
Plăţi fără documente justificative. În perioada 2010– 2012, Primăria Târgşoru Vechi a decontat fără acte doveditoare, potrivit controlului, lucrări în valoare totală de 287.000 de lei, respectiv 270.000 de lei reprezentând „diferenţă preţ materiale” şi dotări de rezervoare metalice asupra cărora au fost aplicate ilegal cheltuieli indirecte şi profit în valoare de 17.000 de lei, inclusiv TVA. Pe de altă parte, Primăria Comarnic a plătit nejustificat unui prestator 74.000 de lei drept contravaloare a serviciilor de închiriere de utilaje, pentru imobilizarea sumei fiind calculate penalităţi contractuale în sumă de 24.000 de lei. La rându-i, Primăria Drajna a plătit nejustificat 37.000 de lei pentru lucrări de asfaltare şi pentru servicii de săpături cu excavatorul, lucrări care au fost decontate de două ori!
Plăţi pentru lucrări supradimensionate, prin înscrierea unei cantităţi mai mari decât cea real executată, rezultate din măsurători. Extinzând controlul la primăria amintită, inspectorii Camerei de Conturi au avut parte de o altă surpriză neplăcută. Ne referim la plata ilegală a 6.733 metri liniari de ţeavă, în valoare de 50.000 de lei (pentru obiectivul „Modernizare şi extindere alimentare cu apă”), şi 9,2 tone confecţii metalice (în valoare de 18.000 de lei), în condiţiile în care aceste materiale au fost procurate şi plătite de primărie şi, ulterior, predate pentru montaj executantului cu titlu gratuit. Efectuarea unor plăţi necuvenite au dispus şi conducerile altor localităţi, cum ar fi Buşteni (102.000 de lei), Măneşti (88.000 de lei), Surani (77.000 de lei), Şotrile (62.000 de lei).
Potrivit legii, în toate cazurile menţionate, primarii localităţilor respective pot contesta în instanţă, dacă se consideră nedreptăţiţi, concluziile controlului şi măsurile dispuse de către Camera de Conturi.
D. CONSTANTIN
Acasă Administratia locala Banii publici – cheltuiti „fara numar” de catre unii primari, in cardasie...