Pentru foarte multi dintre voi, calcatul hainelor poate reprezenta o adevarata corvoada, de aceea trebuie sa inveti cum sa calci corect hainele.

1. Nu folosesti un fier de calcat de buna calitate

În procesul de îngrijire a hainelor, un rol foarte important îl au fierul şi masa de călcat. Pentru a combate durerile de spate, reglează înălţimea mesei până la nivelul taliei. Ai grijă ca suprafaţa mesei să fie netedă, moale şi permanent curată.

Dacă faţa mesei este detaşabilă, o poţi plasa în maşina de spălat, cel puţin o dată la două luni, în funcție de cât de des este folosită. În caz contrar, poţi cumpăra o faţă nouă sau folosi un cearşaf pe suprafaţa mesei.

Dacă calci foarte des, merită să faci o investiţie într-un fier profesional de călcat. În orice caz, e mai bine să nu faci economie la cumpărarea acestuia. Un aparat bun răspunde de calitatea rezultatului final în procesul călcării, de aspectul şi durabilitatea vestimentaţiei.

2. Pui apa de la robinet in rezervorul fierului de calcat

Niciodată nu turna în rezervorul cu apă a fierului de călcat apă simplă sau din robinet, deoarece aceasta cauzează apariţia calcarului. Depunerile pot lăsa pete pe ţesătură. În plus, cu timpul acestea vor duce și la disfuncţionalitatea aparatului. Foloseşte doar apă filtrată, pe care o găseşti la un preţ accesibil în toate magazinele specializate în detergenţi. Sau o poţi obţine în condiţii casnice, fierbând şi îngheţând apa.

În cazul în care deja s-au format depunerile de piatră, foloseşte soluţii speciale anticalcar, pe care le găseşti în magazinele specializate sau în magazinele de electrocasnice.

3. Nu cureti corespunzator talpa aparatului de calcat

Talpa aparatului de călcat trebuie să fie curată, fără urme sau depuneri de ţesătură topită. Acestea pot fi înlăturate cu ajutorul „gumei” special concepute pentru înlăturarea arsurilor sau cu ajutorul unei cârpe uscate din bumbac, în momentul când fierul de călcat este fierbinte. Dacă îţi lipseşte experienţa, apelează la un specialist.

Sub nicio formă nu folosi cuţitul direct pe suprafaţa tălpii fierului de călcat: înfăşoară lama cuţitului cu o cârpă, pentru a înlătura mai uşor stratul de arsură. Păstrează fierul de călcat în cutie sau săculeţ, pentru a evita depunerile de praf.

4. Nu alimentezi rezervorul de apa la timp

Pentru ca procesul călcării să fie mai confortabil, verifică dacă cablul fierului este suficient de lung, ca să manevrezi liber, în caz contrar foloseşte un prelungitor. Umple rezervorul cu apă până la maxim şi ai grijă să-l alimentezi la timp.

5. Nu citesti indicatiile de pe eticheta hainelor

Dacă nu eşti sigură de calitatea aparatului, ar fi cazul să-l probezi mai întâi pe suprafaţa mesei sau pe o bucată de ţesătură. Înainte să începi călcarea hainelor, analizează indicaţiile de pe eticheta acestora şi, în funcție de caracteristicile ţesăturii şi recomandările făcute, reglează temperatura cuvenită. Oricât de bun ar fi fierul de călcat, e recomandabil să calci hainele pe verso.