Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a luat aceasta decizie dupa ce au constat ca TAXA de poluare AUTO descurajeaza punerea in circulatie a unor autoturisme de ocazie cumparate din alte state membre ale Uniunii Europene.
Statul nu va restitui, insa, in mod automat banii achitati cu titlu de taxa de poluare.
Prin urmare, explica avocatul Olteanu si Asociatii, restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instantei de judecata, prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu.
Singura cale pentru recuperarea banilor în acest moment este instanța de judecată.
“În urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit definitiv ca taxa introdusă de Guvernul Boc, în 3 februarie 2012 – cred că era cu câteva zile înainte să îşi dea demisia premierul Boc – este neeuropeană, avem de dat banii oamenilor înapoi. În funcţie de toate restricţiile şi toate posibilităţile bugetare, o să dăm banii înapoi, să vedem cum şi în cât timp facem acest lucru”, a spus Ponta la începutul şedintei de miercuri a Executivului.
Ce acte trebuie depuse la instanțele de judecată
– Contractul de vânzare-cumpărare a autovehiculului;
– Copie după cartea de identitate a maşinii, cu prezentarea originalului în instanţă;
– Decizia de impunere a plăţii taxei de poluare eliberate de Administraţia Financiară;
– Dovada plăţii taxei de poluare. Pentru a putea demara procesul împotriva statului trebuie să mai achitaţi la judecătorie o taxă de timbru. Aceasta este de 10% din valoarea taxei de poluare a cărei restituire se solicită, dar nu trebuie să depăşească 300 de lei.
Începând cu 15 martie 2014, taxa auto iese din schemă şi intră timbrul de mediu, care trebuie plătit de cei care-şi înregistrează maşinile second-hand.