Numărul sesizărilor către ITM Prahova, în creştere

În cursul anului precedent, pe adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Prahova s-au înregistrat 1.478 de sesizări din partea cetăţenilor din judeţ, în creştere cu circa 10 la sută comparativ cu anul 2012. Cele mai multe dintre acestea s-au referit la neacordarea sporurilor pentru munca prestată suplimentar sau pe timp de noapte, neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, nerespectarea programului de lucru sau neacordarea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.

Firme româneşti prezente la Expoziţia energetică din Dubai

Zece firme româneşti din domeniul energiei şi electricităţii au participat, în perioada 11 – 13 februarie 2014, la Expoziţia internaţională „Middle East Electricity”, desfăşurată la Dubai, Emiratele Arabe Unite. Alături de cei peste 1250 de expozanţi din 54 de ţări, firmele româneşti au expus cele mai recente tehnologii şi produse din domeniul electricităţii, iluminatului, energiei regenerabile ş.a. Prezenţa industriei româneşti pe această piaţă cu un potenţial deosebit este un obiectiv major al Asociaţiei Patronatului Român din Industria Electrotehnică şi al Ministerului Economiei, care, în ultimii ani, încearcă să realizeze un program dedicat atât promovării exporturilor în Orientul Mijlociu, cât şi atragerii investiţiilor directe în România.

Fiscul rambursează TVA în valoare de 1,2 miliarde de lei

În cursul acestei luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală rambursează contribuabililor îndreptăţiţi TVA în valoare de 1,274 miliarde de lei. Ca de fiecare dată, în funcţie de fiecare caz în parte, deconturile se vor face cu compensare integrală sau cu compensare parţială şi restituire. În cazul sumelor de restituit, care totalizează 1,116 miliarde de lei, prima plată, în sumă de 395,34 milioane de lei, a şi fost făcută pe data de 17 februarie, iar plata tranşei a II-a, în valoare de 721,26 milioane de lei, este programată a fi efectuată pe data de 27 februarie 2014.

Salariile şefilor ASF, printre cele mai mari din Europa

Şefii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din România câştigă, lunar, circa 37 de salarii medii nete (n.n.- cuantumul acestuia fiind, în 2014, de 538 de euro). Aceasta înseamnă în jur de 20.000 de euro, adică printre cele mai mari din Europa. Omologii lor din Italia, de pildă, câştigă circa 16,6 salarii medii nete lunare, cei din Ungaria – 10 salarii medii nete lunare, cei din Estonia – 8 salarii medii nete lunare, iar cei din Bulgaria – 4,5 salarii medii nete lunare. În urma deselor scandaluri apărute în presă, în ultima vreme, guvernanţii au luat în calcul reducerea cu 50 la sută a salariilor angajaţilor ASF.