Rata şomajului din luna decembrie 2013, în scădere

În luna decembrie 2013, rata şomajului în România a fost de 7,1 la sută, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi în creştere cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu nivelul înregistrat în luna decembrie 2012. Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile fiind 7,7 la sută în cazul persoanelor de sex masculin şi de 6,4 la sută în cazul celor de sex feminin. Numărul şomerilor din luna decembrie 2013 a fost de 719.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (740.000 de persoane) şi în creştere comparativ cu aceeaşi lună din anul 2012 (761.000 de persoane).

„Zăpada a venit la timpul potrivit”, consideră ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii a declarat presei că zăpada a venit la timpul potrivit, subliniind că pentru producţia agricolă există două pericole: pe de o parte, lipsa de umiditate – care începea să se resimtă în sol- iar pe de alta, îngheţul. „Dacă nu ningea, plantele erau expuse îngheţului şi riscam să se diminueze producţia”, a afirmat acesta. Căderile masive de zăpadă au creat, însă, şi o serie de probleme proprietarilor de sere de legume şi pomicultorilor. Întrebat dacă, pentru eventualele pierderi cauzate de vitregiile vremii, fermierii vor fi despăgubiţi, Daniel Constantin a răspuns: „Pentru că statul nu poate despăgubi la infinit, vom veni cu instrumente moderne, de coparticipare a producătorilor agricoli la ceea ce înseamnă Fondul Mutual. Fiind membri ai acestui Fond, vor fi despăgubiţi an de an, prin contribuţie proprie, prin fonduri europene şi prin contribuţia statului”.

Consumul de carburant, primul criteriu al cumpărătorilor de maşini

Într-un studiu realizat recent, Compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown a intervievat 2.686 de posesori de autoturisme, cărora le-a cerut să aleagă cele mai importante trei criterii pe care le-ar avea în vedere dacă ar fi în situaţia să-şi cumpere, mâine, o altă maşină. Răspunsurile au fost, în mare parte, surprinzătoare. Astfel, 77 la sută dintre repondenţi au ales consumul de combustibil, 60 la sută fiabilitatea şi 59 la sută costurile cu întreţinerea. În schimb, doar 28 la sută dintre cei intervievaţi au ales siguranţa autoturismului, 18 la sută aspectul exterior, 11 la sută mărimea portbagajului şi doar 8 la sută nivelul de poluare.