Un studiu, realizat de Universitatea Oxford si de University College of London (UCL), identifica, dateaza si caracterizeaza amestecul genetic dintre populatii. Potrivit studiului, românii erau cel mai mult înrudiţi cu lituanienii.
Pentru a face posibil studiul, cercetatorii au dezvoltat metode statistice sofisticate pentru a analiza ADN-ul a 1490 de indivizi din 95 de tari.
„ADN-ul are puterea de a spune povesti si de a dezvalui detalii ale trecutului nostru”, a declarat dr. Simon Myers de la Universitatea Oxford, co-autor senior al studiului.
„Ce ma uimeste cel mai mult este felul in care functioneaza metoda noastra. Desi mutatiile individuale poarta doar semnale slabe ale zonei de unde vine persoana respectiva, adaugand informtii din intregul genom putem reconstrui evenimentele care au dus la amestecarea ADN-ului”, explica dr. Garrett Hellenthal de la UCL Genetics Institute.
Harta genetica prezinta cu cine erau inrudite popoarele lumii in anii 886-1194 e.n. Astfel, pe atunci, romanii erau cel mai mult inruditi cu lituanienii (37,7%), cu grecii (18,1%), cipriotii (13,4%), italienii din sud (8,6%) si finlandezii (4,7%). Romanii mai sunt inruditi, insa in proportii mult mai mici cu sirienii, egiptenii, iordanienii, georgienii, oamenii din Sardinia, bascii si tunisienii, printre alte popoare.