Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu vrea să scoată pe piaţă un vaccin antigripal toxic, asta, deşi analizele făcute de Agenţia Naţională a Medicamentului au arătat că acesta este produs în grabă de Institutul Cantacuzino şi conţine o substanţă foarte periculoasă pentru oameni, potrivit România TV. Cu toate acestea, ministrul Nicolăescu a decis că vaccinul poate fi distribuit.

„Agenţia Naţională a Medicamentului decide dacă medicametul iese pe piaţă, nu Ministerul Sănătăţii. ANM ne-a informat că în situaţii excepţionale, dacă va exista o asemenea situaţie, vaccinul va putea fi utilizat în condiţiile în care apare o pandemie”, a declarat la România TV Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Campania de vaccinare sezonieră 2013 – 2014 poate fi încheiată, dată fiind circulaţia redusă a virusului, iar cele 400.000 de doze de vaccin produse la Institutul Cantacuzino vor rămâne în stocul de rezervă, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

„La începutul acestei săptămâni, Comitetul Naţional de Vaccinologie ne-a transmis că poate fi încheiată campania de vaccinare pentru sezonul 2013 – 2014, având în vedere evoluţia lentă a virusului gripal, numărul mic de cazuri de gripă confimate, respectiv 23 de cazuri până în 4 februarie, faţă de 67 în 2013. De asemenea, imunizarea organismului se produce în interval de trei săptămâni de la vaccinare. Practic, cei care s-ar vaccina astăzi ar fi protejaţi abia peste trei săptămâni, adică la sfârşitul lunii februarie, când deja nu se mai impune vaccinarea”, a spus Eugen Nicolăescu.